FB

June 21, 2022 | 10:10

Të kesh një qëllim parësor dhe transformues është çelësi i realizimit

Pasja e një qëllimi primar dhe transformues ju lejon të përqendroni vëmendjen gjatë gjithë ditës. Për më tepër, kur keni një qëllim primar të mirëpërcaktuar për të menduar, për të folur dhe për të vazhduar përpjekjen, bota e jashtme do të priret ta pasqyrojë atë drejtë, ashtu si imazhi i një pasqyre. Pasja e një qëllimi primar dhe transformues aktivizon nënndërgjegjen në avantazhin tuaj. Çdo mendim, projekt dhe qëllim i përcaktuar qartë në një nivel të vetëdijshëm do të fillojë menjëherë të materializohet në realitet nga nënndërgjegjja.

Aktivizimi retikular

Secili prej nesh ka një organ të veçantë në tru që quhet formimi retikular. Kjo pjesë e vogël e trurit, me formën e një gishti, funksionon paksa si një central i vogël telefonik në një kompleks të gjerë zyre. Ashtu si të gjitha thirrjet arrijnë në central përpara se të përcillen te marrësi i saktë, ashtu edhe i gjithë informacioni rrjetësor që mbërrin në shqisa, drejtohet nga formimi në pjesën e duhur të trurit dhe vetëdijes. Në formacionin retikular ekziston sistemi i aktivizimit retikular (SRA). Kur kjo merr komunikimin në lidhje me një qëllim, formacioni rrjetor ju bën jashtëzakonisht vigjilent dhe të vëmendshëm ndaj njerëzve, informacionit dhe mundësive në mjedisin përreth, të cilat mund t’ju ndihmojnë ta arrini atë.Imagjinoni, për shembull, që keni vendosur se dëshironi një BMË sportive, të zezë. E vendosni si qëllim dhe e shkruani atë. Kështu që ju filloni të mendoni dhe vizualizoni një BMW sportive, të zezë. Në këtë mënyrë, ju i përcillni mesazh formacionit rrjetor se është e rëndësishme për ju tani të keni një BMW të zezë. Dhe kështu imazhi i një BMW bën rrugën e tij derisa të arrijë ekranin tuaj radar mendor. Nga ai moment e më tej, do të filloni të vini re BMW sportive, të zezë, kudo që shkoni. Do ta shihni duke zhurmuar dhe në çdo cep rruge. Do ta shihni të parkuar dhe të ekspozuar në koncesionar. Kudo që të shkoni, bota do të duket plot me BMW të zezë dhe sportive. Kjo vlen për gjithçka që vendosni të dëshironi. Nëse vendosni të blini një motor, do të filloni ta shihni kudo. Nëse vendosni të bëni një udhëtim në Ishujt Kanarie, do të filloni të vini re postera, reklama, postime në media sociale dhe dokumentarë televizivë me informacione për pushimet tuaja në Kanarie. Komunikimi i interesit për një qëllim specifik për trajnimin rrjetor siguron që sistemi i aktivizimit rrjetor t’ju bëjë veçanërisht të vëmendshëm ndaj çdo eventualiteti për ta realizuar atë.

Qëllimi juaj kryesor dhe transformues

Qëllimi juaj kryesor është moment historik që ka më shumë rëndësi për ju tani. Zakonisht është një qëllim që, më shumë se të gjithë, do t’ju lejojë të arrini shumë të tjerë dhe do të transformonte jetën tuaj në mënyrë drastike, duke ju bërë personin që dëshironi të bëheni. Ky objektiv i rëndësishëm duhet të ketë karakteristikat e mëposhtme:

  • Duhet të jetë diçka që dëshironi që në fillim. Dëshira për ta arritur duhet të jetë aq e fortë sa vetë ideja për ta realizuar ju bën të emocionuar dhe të lumtur.
  • Duhet të jetë e qartë dhe specifike. Duhet të jeni në gjendje ta përkufizoni me fjalë. Duhet të jeni në gjendje ta shkruani aq qartë saqë edhe një fëmijë të mund ta lexojë dhe të kuptojë saktësisht se çfarë dëshironi.
  • Duhet të jetë e matshme. Mos thuaj: “Dua të bëj një mal me para”. Por thuaj: “Fitoj 100,000 euro në vit deri në ……. (një datë specifike)”.
  • Duhet të jetë i besueshëm dhe i arritshëm. Qëllimi juaj kryesor nuk mund të jetë shumë ambicioz ose absurd për të qenë plotësisht i paarritshëm.
  • Qëllimi juaj kryesor duhet të ketë një probabilitet të arsyeshëm të suksesit, rreth 50%, të paktën në fillim. Nëse deri më tani nuk keni arritur asnjë tregues, merrni parasysh atë që ka një probabilitet prej 80-90% të suksesit. Mos e ndërlikoni jetën tuaj të paktën në fillim. Në të ardhmen, do të jeni në gjendje të vendosni qëllime ambicioze me pak shanse për sukses dhe përsëri do të jeni të motivuar të bëni gjithçka për t’i arritur ato. Por, në fillim, vendosni qëllime të besueshme dhe të arritshme, të cilat kanë shans të mirë për sukses, në mënyrë që të jeni menjëherë të sigurt, dhe do të keni sukses. Qëllimi juaj kryesor duhet të jetë në harmoni me të gjitha qëllimet tuaja të tjera. Qëllimet tuaja kryesore duhet të jenë në përputhje me ato të vogla dhe në përputhje me vlerat tuaja.

 

 

Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 168

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top