FB

June 21, 2022 | 10:20

Si të emanciponi veten emocionalisht nga prindërit tuaj

 Vetëm duke emancipuar emocionalisht veten nga prindërit mund të arrini autonomi të vërtetë. Nëse jo, e kaluara juaj bëhet një barrë që pengon përparimin tuaj në jetë. Nuk është e lehtë të emanciposh veten emocionalisht nga prindërit, veçanërisht nëse marrëdhënia juaj ka qenë konfliktuale. Megjithatë, arritja e këtij çlirimi është thelbësore nëse doni të jeni një i rritur i shëndetshëm.

Është e çuditshme, që lidhjet jo të shëndetshme janë shpesh më të forta se të tjerat. Në të vërtetë, problemet ose traumat e pazgjidhura peshojnë më shumë në jetë sesa përvojat e lumtura. Për këtë arsye, në shumë raste, të emanciposh emocionalisht veten nga prindërit do të thotë gjithashtu të përballesh me përvoja të dhimbshme dhe t’i shërosh ato.

1. Mos i fajësoni ata

Të bëhesh i rritur ka të bëjë me marrjen e përgjegjësisë për jetën tënde. Kjo përfshin ndjenjat, emocionet dhe vendimet tuaja.

2. Pranojini ata

Shumë pak njerëz në botë mund të thonë se kanë pasur prindër të përsosur. Shumica e prindërve kërkojnë më të mirën për fëmijët e tyre, por ata nuk janë gjithmonë të mirë për ta identifikuar atë.

3. Duajini ata

Të gjitha dashuritë janë të papërsosura, përfshirë atë të prindërve ndaj fëmijëve të tyre. Ndonjëherë, ata nuk janë në gjendje t’i duan vërtet fëmijët e tyre për shkak të kufizimeve të tyre emocionale. Kjo nuk do të thotë se ata janë të këqij, ata thjesht kanë vështirësi që nuk kanë qenë në gjendje t’i zgjidhin.

4. Mos u ndjeni përgjegjës për lumturinë e tyre

Ndoshta ju nuk jeni në gjendje të emanciponi veten emocionalisht nga prindërit tuaj sepse përjetoni ndjenja faji kur jeni rreth tyre. Kjo është për shkak se ju i doni dhe i kuptoni ata dhe i njihni kufizimet e tyre, prandaj dëshironi t’u jepni atyre lumturinë që nuk kanë arritur ta arrijnë vetë.

5. Jini empatik

Të vendosësh veten në vendin e prindërve mund të jetë një ushtrim vërtet çlirues. Kjo rrit të kuptuarit tuaj për atë që ata bëjnë ose nuk bëjnë. Gjithashtu ju lejon të thelloheni në motivimet e tyre dhe pengesat që ata kanë hasur, jo vetëm si prindër, por edhe si individë.

6. Kultivoni mirënjohje

Ju keni shumë për të falënderuar prindërit tuaj, pavarësisht gabimeve që ata kanë bërë. Në të vërtetë, vetë jeta juaj është një dhuratë që ata ju dhanë edhe nëse nuk e dinin vërtet mënyrën më të mirë për ta kultivuar atë.

7. Pranoni të kaluarën

E kaluara shpesh mund të jetë një pengesë e madhe për të lënë pas ndjenjat e urrejtjes. Në fund të fundit, askush nga ne nuk mund ta kthejë faqen dhe të pretendojë se e djeshmja nuk ekzistonte.

 

 

Përgatiti S.P / Burimi exploringyourmind.com 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top