FB

June 16, 2022 | 10:01

Të ngasësh makinën… çfarë stresi!

Duart e shtrënguara në timon, sytë nga ora, telefoni në vesh dhe trafiku që na pengon të arrijmë atje ku duam. Zemra përshpejtohet, fyti shtrëngohet dhe shpatullat ngurtësohen ndërsa stresi pushton. Tani është testuar: trafiku kërcënon ekuilibrin psikofizik. Ja këshillat për të mos u nervozuar dhe të përpiqeni të relaksoheni edhe mes borive dhe makinave në radhë.

Sindroma e stresit në trafik

Sipas një sondazhi të kryer nga Nissan dhe You Gov, organi kërkimor britanik, 63% e grave vuajnë nga shqetësimi kur janë në timon. Momenti më stresues është ai i parkingut: kërkimi i një vendi bën 70% nervoz dhe akomodimi në një hapësirë të vogël dërgon në krizë 41% të të intervistuarve. Me pak fjalë, ajo që duhet të jetë një aktivitet i përditshëm banal dhe i domosdoshëm, drejtimi i makinës, është kthyer në një burim shqetësimi psikofizik.

Zemërimi

Kur përdorim makinën, gjithmonë presim të lëvizim nga një vend në tjetrin me një shpejtësi të caktuar dhe nëse udhëtimi ynë pengohet nga trafiku ose pengesa të tjera, ne fillojmë të bëhemi të paduruar. E njëjta gjë nuk ndodh nëse jemi në tren ose aeroplan ose në transport publik, sepse tashmë fillojmë me idenë se ka faktorë të jashtëm që mund të shkaktojnë vonesë. Kur vozisim, megjithatë do të donim që ritmi ynë të ishte gjithmonë i rrjedhshëm dhe nëse kjo nuk ndodh nervozohemi, vozisim në mënyrë të padisiplinuar dhe bëhemi pre e ankthit. Megjithatë, për fat të keq, këto reagime nuk kanë asnjë dobi, përveçse na bëjnë të ndihemi keq dhe ndonjëherë edhe na shkaktojnë telashe.

Ndryshimi është i mundur

Është thelbësore që udhëtimet me makinë të menaxhohen në mënyrën më të mirë të mundshme për të mos i kthyer ato në një burim stresi psikofizik për veten dhe të tjerët. Për t’u përpjekur të jeni më të qetë, mjafton të merrni disa masa praktike dhe psikologjike. Së pari duhet të përpiqemi të mos dalim nga shtëpia në minutën e fundit, por të largohemi në kohë, duke llogaritur kohën e udhëtimit dhe duke shtuar rreth dhjetë minuta të tjera (për ngjarje të papritura). Më pas mësojmë ta konsiderojmë udhëtimin si një moment të ditës që duhet të jetë i mbushur me aktivitete të zgjedhjes suaj, për shembull dëgjojmë një kurs audio në gjuhë të huaj, ose dëgjojmë një gazetë radioje ose thjesht atë CD që nuk arrijmë ta vendosim kurrë. në shtëpi sepse vetëm njerëzit e pëlqejnë atë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.amando.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top