FB

May 7, 2022 | 10:20

Të tregosh histori është art!

Quajeni vitin e tregimit. Kur mendojmë për vitin 2021 deri tani, ka shembuj të panumërt në të cilët na është dashur të krijojmë narrativat tona. Na është dashur t’u shpjegojmë fëmijëve tanë virusin COVID-19, të përpiqemi të rilidhemi me miqtë jashtë flluskave tona pandemike dhe t’u tregojmë atyre histori të asaj që kemi bërë dhe vazhdimisht na është dashur të krijojmë tregime të reja në punë përreth…

kom-1

Ne komunikojmë përmes tregimeve, qoftë ky një projekt i ri pune, lidhje me dikë në një klasë fitnesi, ose duke parë një serial në Netflix. Njerëzit jetojnë në histori dhe përmes tyre, prandaj është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë ndodh në tru kur tregojmë histori dhe pse ato rezonojnë kaq shumë për ne.

Arti i të treguarit të një historie

Pra, si mund të tregoni histori më të mira në punë? Këtu janë tre komponentë kryesorë që mbani në mend:

Tërhiqni njerëzit: Ju ndoshta keni pasur një përvojë ku keni marrë pjesë në një prezantim me të dhëna të shumta dhe e keni gjetur veten duke tundur kokën brenda minutave të para. Në role të caktuara, të dhënat janë shumë të rëndësishme. Por, për shumicën e njerëzve, ata kanë nevojë për kontekst për atë që po shfaqet.

Jini vizual: Truri ynë mund të përpunojë një imazh në vetëm 13 milisekonda, që është e barabartë me një shpejtësi prej 75 kornizash për sekondë. Kjo është arsyeja pse tregimet e mira tregojnë (“Duke veshur të vetmet pantallona pa vrima, ajo u ul në një divan pa fije”) në vend që të tregojë (“Ajo është e varfër.”)

Gjeneroni njohuri: Historitë më të kujtuara ju lënë të kuptoni diçka më thellë se sa më parë. Hulumtimi i NLI ka zbuluar se organizatat duhet të hartojnë programe mësimore për të maksimizuar njohuritë që gjenerojnë pjesëmarrësit. Insight, këtu, përkufizohet si ai moment kur një individ kalon nga pazgjidhja në zgjidhje – nga “Unë nuk e kuptoj këtë” në “Aha! E kuptova!”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi neuroleadership.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top