FB

November 18, 2021 | 8:45

Tekat e fëmijëve dhe arsyet pse ndodhin ato…

Tantrumet janë një formë proteste, përmes së cilës fëmija shpreh qëllimet e tij. Ato mund të përfshijnë shpërthime spektakolare zemërimi dhe zhgënjimi. Ju mund të shihni të qara, të bërtitura, ngurtësim të gjymtyrëve, harkim, shkelmim, rënie, tundje ose ikje. Në disa raste, foshnjat mbajnë frymën, vjellin, thyejnë sende ose bëhen agresive si pjesë e një zemërimi.

Pse ndodhin këto?

Tantrumet janë shumë të zakonshme tek fëmijët midis moshës 1 dhe 3 vjeç. Kjo ndodh sepse aftësitë sociale dhe emocionale të fëmijëve kanë filluar të zhvillohen. Shpesh atyre u mungojnë fjalët për të shprehur emocione të mëdha dhe mund të testojnë pavarësinë e tyre në rritje.

Prandaj, ato janë një nga mënyrat se si shprehin dhe menaxhojnë ndjenjat dhe përpiqen të kuptojnë ose ndryshojnë atë që po ndodh rreth tyre. Kujdes, edhe fëmijët më të mëdhenj i bëjnë ato. Dhe ndonjëherë është një simptomë që ata nuk kanë mësuar ende mënyra më të përshtatshme për të shprehur ose menaxhuar ndjenjat.

Si për fëmijët e vegjël ashtu edhe për fëmijët më të rritur, ka gjëra që mund të rrisin gjasat për të ndodhur kjo sjellje:

  • Temperamenti: Ndikon se sa shpejt dhe fort reagojnë fëmijët ndaj gjërave të tilla si ngjarje frustruese. Ata që zemërohen lehtë mund të kenë gjithashtu më shumë gjasa të shfaqin zemërim.
  • Stresi, uria, lodhja dhe stimulimi i tepërt.
  • Situata që fëmijët thjesht nuk mund t’i përballojnë.
  • Emocione të forta: shqetësimi, frika, turpi dhe zemërimi mund të jenë dërrmuese.

Vetë-rregullimi është aftësia për të kuptuar dhe menaxhuar sjelljet dhe reagimet. Foshnjat fillojnë ta zhvillojnë atë rreth 12 muajsh. Ndërsa fëmija juaj rritet, ai do të jetë më në gjendje të rregullojë reagimet dhe të qetësohet kur ndodh diçka shqetësuese. Dhe rezultati do të jetë më pak teka.

 

 

Burimi / https://www.donnad.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top