FB

November 18, 2021 | 8:47

Mbështetja e një partneri që vuan nga trauma e tradhtisë

Trauma e tradhtisë mund të ndodh kur një person i rëndësishëm të cilin e doni dhe tek i cili mbështeteni, tradhton besimin tuaj (një partner, një kujdestar, etj.). Efektet e traumës së tradhtisë tek një i mbijetuar mund të jenë shkatërruese dhe afatgjata. Ato mund të ndikojnë në gjithçka, nga ndjenja e një personi për veten e tyre deri tek mënyra se si i qasen marrëdhënieve të tyre të ardhshme.

E gjithë kjo është mirë ta dini nëse jeni viktimë e traumës së tradhtisë, por çfarë ndodh nëse jeni partneri i dikujt me traumë tradhtie?

Në çdo marrëdhënie, mbështetja e tjetrit është thelbësore, por sjellja, besimet, emocionet, etj., që shpesh rezultojnë nga trauma e tradhtisë mund të jenë sfiduese për një partner që të lundrojë – veçanërisht nëse nuk dini se çfarë të shikoni.  Sigurisht, nuk ka asnjë mënyrë që trauma e tradhtisë të ndodhë, të duket ose të prekë dikë, por mund të jetë e dobishme të keni disa ide se çfarë të prisni, nëse partneri juaj përjeton ndonjë nga këto gjëra.

Trauma e tradhtisë vjen nga tradhtia e besimit të dikujt ose nga dëmtimi nga një person tek i cili ata mbështeten. Kjo do të dukej sikur një fëmijë të neglizhohet/abuzohet nga prindi i tij, ose ndoshta partneri afatgjatë i dikujt largohet dhe merr me vete kursimet e përbashkëta. Ky përkufizim mund të duket i paqartë për shumë njerëz. Si mund ta dimë nëse ajo që partneri ynë përmendi për largimin e babait të tyre rezultoi në këtë lloj përgjigjeje traume?

Epo, nuk është për t’u habitur që kjo përvojë e tradhtisë – veçanërisht nga dikush tek i cili ata mbështeten emocionalisht, fizikisht ose në një mënyrë tjetër – do i krijoj vështirësi atij personi për marrëdhëniet e ardhshme. Kjo do të thotë se shumë nga simptomat që pasojnë traumën e tradhtisë rrotullohen rreth marrëdhënieve ndërpersonale të personit, si familja, miqtë dhe partnerët romantikë.

Për shembull, dikush që është viktimë e traumës së tradhtisë mund të luftojë për t’i besuar plotësisht një partneri të ri ose të jetë i pambrojtur me të. Kjo mund ta bëjë të vështirë për ta që të arrijnë në një nivel më të thellë me të tjerët, duke qëndruar në sipërfaqe për të qenë të sigurt.

Është gjithashtu e zakonshme që individët me traumë tradhtie të kenë vetëbesim më të ulët. Ata mund të mos mendojnë se janë të denjë për partnerët e tyre dhe të hezitojnë të përfshihen plotësisht në marrëdhënie. Megjithatë, në përgjithësi, trauma e tradhtisë krijon themelin për shumë probleme të ndryshme të shëndetit mendor.

Më tej, si me çdo përvojë tjetër traumatike, humbja e aftësisë ose sigurisë në marrëdhënie mund të çojë në zhvillimin e Çrregullimit të Stresit Post-Traumatik (PTSD). Pavarësisht se si manifestohet trauma e tradhtisë, ajo mund të jetë sfiduese si për individin ashtu edhe për të afërmin e tyre aktual, por të dish se çfarë mund të bësh për të mbështetur partnerin – dhe veten – gjatë atyre momenteve më sfiduese do të jetë një pjesë e domosdoshme në marrëdhënie.

Informohu. Përpiquni të qëndroni të informuar për atë që mund të përjetojë partneri juaj, jo vetëm për veten tuaj, por për partnerin tuaj dhe për të tjerët në jetën e tyre – ju kurrë nuk e dini se çfarë mund të përfitojnë miqtë ose familja nga të mësuarit.

Qëndroni të durueshëm. Ashtu si me çdo lloj traume, trauma e tradhtisë është larg nga një zgjidhje brenda natës. Një javë në një marrëdhënie të qëndrueshme nuk do të fshijë ndikimin e përvojave të tyre të kaluara. Sigurisht që nuk është gjithmonë e lehtë, por të qëndrosh i durueshëm me partnerin do të jetë një variabël kyç pasi ai shërohet në kohën e vet.

Merrni perspektivë. Është shumë më e natyrshme të supozojmë se sjellja e partnerit tonë ka të bëjë me ne sesa të pranojmë se nuk kemi të bëjmë fare me atë që ai ndjen. Nëse i dashuri im nuk dëshiron të më hapet, duhet të jem unë apo jo? Perspektiva është e rëndësishme – vetëm sepse partneri juaj është i ngadalshëm për t’ju besuar, nuk do të thotë se nuk jeni të besueshëm.

Njihni nevojat tuaja. Nuk mjafton të përqendroheni vetëm në mbështetjen e partnerit tuaj. Shumë njerëz bëjnë gabim duke u fokusuar aq shumë në atë që i nevojitet të dashurit të tyre, saqë harrojnë plotësisht veten e tyre. Kjo i bën njerëzit të digjen apo edhe të zemërohen me partnerët e tyre në planin afatgjatë. Mos harroni, edhe pse partneri juaj ka nevojë për mbështetje shtesë herë pas here, një marrëdhënie është ende një partneritet. Qëndroni të vetëdijshëm për atë që keni nevojë dhe bëni çmos për t’ia komunikuar ato nevoja partnerit tuaj.

Kërkoni vetë mbështetje. Një gabim tjetër që bëjnë njerëzit është se mendojnë se janë përgjegjës për bartjen e peshës së shërimit të partnerit të tyre. Ndërsa ju në asnjë mënyrë nuk duhet t’i zbuloni detajet e përvojave të partnerit tuaj dikujt tjetër, mbështetja tek të tjerët gjatë periudhave sfiduese është e rëndësishme në çdo marrëdhënie, qoftë miq, familje, terapi apo diçka tjetër.

Trauma e tradhtisë mund të jetë shkatërruese dhe shpesh ka një ndikim afatgjatë në jetën e dikujt, por nuk duhet të jetë fundi i shpresës për një marrëdhënie pozitive dhe përmbushëse në të ardhmen. Marrja e kohës për të dëgjuar dhe mësuar mund të krijojë një hapësirë të sigurt që marrëdhënia të lulëzojë.

 

 

Burimi / https://www.psychologytoday.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top