FB

April 11, 2022 | 12:14

Testi i inteligjencës më i shpejtë në botë, përgjigjen vetëm 17%

Nëse testet për matjen e inteligjencës ju mërzitën (dhe, le ta pranojmë, ato shpesh janë të gjatë dhe tundimi për t’i braktisur ato vjen shumë shpejt), këto tre pyetje të shpejta janë për ju. Është, në fakt, kuizi që me të drejtë mund të konsiderohet më i shpejti në botë, por kujdes: nuk duhet nënvlerësuar për këtë arsye!

Testi u zhvillua nga Shane Frederick, një profesor në MIT (Universiteti Yale), në 2005 me synimin për të matur jo IQ-në, por reflektimin kognitiv, ose aftësinë për të reflektuar.

Prandaj, nuk bëhet fjalë për një kuiz që kthen një të dhënë për inteligjencën, domethënë ata që gabojnë nuk janë domosdoshmërisht më pak inteligjentë se ata që përgjigjen saktë. Tre pyetjet, në fakt, tregojnë vetëm shkallën e instinktit me të cilin përgjigjet, me rrezikun relativ për të bërë gabime. I publikuar për herë të parë në ‘Journal of Economic Perrspectives’, testi na tregon nëse jemi njerëz impulsivë apo reflektues. A jeni gati?

Më poshtë janë pyetjet (në fund të artikullit do të gjeni zgjidhjet përkatëse).

Pyetja e parë ka të bëjë me një shkop bejsbolli dhe një top – këto kushtojnë 1,10 dollarë se bashku. Duke qenë se shkopi kushton një dollar më shumë se topi, sa kushton ky i fundit?

E dyta ka të bëjë me një makinë automatike: nëse 5 makinave u duhen 5 minuta për të përfunduar 5 copë, sa kohë u duhen 100 makinave për të përfunduar 100 copë?

Së fundi, kërkesa e tretë flet për një liqen me zambakë uji: çdo ditë zambakët e ujit në liqen dyfishohen në përmasa në krahasim me një ditë më parë. Nëse në 48 ditë mbulojnë të gjithë sipërfaqen e liqenit, sa kohë duhet për të mbuluar gjysmën e tij?

Merrni kohën tuaj. Tani le të shkojmë te përgjigjet.

Përgjigja e saktë është 5 cent. Shumë përgjigjen, instinktivisht, se topi kushton 10 cent, por, në këtë rast, vetëm klubi duhet të kushtojë 1,10 € që është çmimi total (klub + top). Në vend të kësaj, vetëm shkopi kushton 1.05 cent, i cili, i shtuar në 5 centët e topit, jep 1.10 euro.

Përgjigja e saktë është 5 minuta. Shumica përgjigjen 100 minuta, por në këtë mënyrë do të rritej edhe koha për secilën makinë, e cila përkundrazi mbetet fikse. Me fjalë të tjera, çdo 5 minuta 1 makinë prodhon 1 copë, pra çdo 5 minuta 100 makina prodhojnë 100 copë.

Përgjigja e saktë është 47 ditë. Duke qenë se në një ditë të vetme zgjatja e zambakëve të ujit dyfishohet dhe duhen 48 ditë për të gjithë sipërfaqen, një ditë më parë zambakët e ujit do të jenë saktësisht në gjysmë të rrugës. Përgjigja impulsive? 24, por do të thotë që në ditën e 25-të zambakët e ujit nuk mbuluan të gjithë liqenin.

 

 

Burimi / https://www.supereva.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top