FB

January 27, 2022 | 10:18

Tipari i personalitetit që lidhet me një sistem më të fortë imunitar

Njerëzit e shoqërueshëm kanë gjithashtu sistemin imunitar më të fortë, zbulon një studim. Ekstravertët zakonisht kërkojnë përvoja të reja, preferojnë të marrin përgjegjësi dhe janë të largët dhe llafazan.

Ekstravertët priren të kenë aftësi më të mira sociale, ata ndjejnë më shumë emocione pozitive dhe janë më të motivuar. Ata që janë më të ndërgjegjshëm dhe më të kujdesshëm kanë më shumë gjasa të kenë një përgjigje më të dobët të sistemit imunitar.

Njerëzit e ndërgjegjshëm janë sistematikë dhe të përgjegjshëm dhe kanë më shumë gjasa të ndjekin planet e tyre sesa bashkëmoshatarët e tyre më pak të ndërgjegjshëm. Hulumtimi nuk gjeti asnjë provë, se një tendencë drejt emocioneve negative ishte e lidhur me shëndetin e dobët.

Së bashku me vlerësimin e pesë faktorëve kryesorë të personalitetit – ekstraversioni, neurotizmi, hapja, pranueshmëria dhe ndërgjegjja – pjesëmarrësve iu morën mostra gjaku për të matur faktorët gjenetikë të njohur si të rëndësishëm në funksionin imunitar.

Profesorja Kavita Vedhara, e cila drejtoi studimin, shpjegoi rezultatet:

“Rezultatet tona treguan se “ekstraversioni” ishte i lidhur ndjeshëm me një rritje të shprehjes së gjeneve pro-inflamatore dhe se “ndërgjegjshmëria” ishte e lidhur me një shprehje të reduktuar të gjeneve pro-inflamatore. Me fjalë të tjera, individët që ne do të prisnim të ekspozoheshin ndaj më shumë infeksioneve si rezultat i natyrës së tyre të orientuar nga shoqëria (d.m.th., ekstravertët) duket se kanë sisteme imunitare që mund të përballen në mënyrë efektive me infeksionin.

Ndërsa individët që mund të jenë më pak të ekspozuar ndaj infeksioneve për shkak të prirjeve të tyre të kujdesshme/të ndërgjegjshme kanë sisteme imune më të dobët. Sidoqoftë, nuk mund të themi se cila erdhi e para. A është biologjia që përcakton psikologjinë apo psikologjia përcakton biologjinë?”

 

 

Burimi / https://www.spring.org.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top