FB

May 10, 2023 | 8:52

Tradhtia: ja cilat janë moshat më të rrezikuara (por nuk ka rregulla)

 

Tradhtia, një temë shumë e mprehtë me të cilën të gjithë herët a vonë na është dashur të merremi. Por nëse është e vërtetë që dashuria nuk është e bukur nëse nuk është një grindje, nuk është po aq e vërtetë që një arratisje mund t’i japë jetë të re një çifti, veçanërisht ato të gjata, sepse gënjeshtra dhe mashtrimet e bëjnë marrëdhënien më të brishtë. Megjithatë, tundimi për tradhti bashkon mendimet e shumë çifteve dhe sipas disa sondazheve është veçanërisht midis moshës tridhjetë dhe dyzet vjeç që të qenit i pabesë bëhet një praktikë e përhapur.

Një aventurë për të dalë nga rutina e zakonshme, pak hedonizëm dhe dëshira për të ndjekur kënaqësinë e shqisave: në bazë të një tradhtie ka shumë arsye, të lidhura kryesisht me përpjekjen, pak a shumë të suksesshme, për t’i shpëtuar dikujt. vetë përgjegjësinë dhe të bëjë gjithçka më pak serioze nga sa duket.

t

Mosha në rrezik: a ekzistojnë vërtet? Është fakt që tradhtia përjetohet që në moshë të vogël: një shok që rezulton se nuk është i tillë, një shok klase që na zbulon sekretet tona të vogla apo të mëdha, i dashuri i parë që befasojmë, ndërkohë që në përqafim me fqinjin që asnjëherë nuk është dukur aq keq.  Megjithatë, sipas disa studimeve të kryera mbi këtë temë të nxehtë, ka mosha që janë më të rrezikuara se të tjerat, dhe ndër to shquhet ajo që lidhet me të ashtuquajturën orë biologjike.

 

Shija e tundimit: sipas asaj që del nga studimi, pothuajse gjysma e tradhtive do të ndodhnin midis moshës dyzet dhe dyzet e pesë vjeç: një periudhë kohore që zakonisht shënon një reflektim të rëndësishëm ekzistencial. Hyrja në këto “dyer” nuk është pa dhimbje dhe shënon një pasazh të rëndësishëm që kufizon dy faza shumë të ndryshme të jetës: ajo e rinisë mbyllet dhe ajo e pjekurisë hapet, një evolucion që shpesh është i vështirë për t’u metabolizuar dhe pranuar. Mashtrimi mund të jetë një mënyrë për t’i dhënë zë rebelimit dhe mospranimit absolut të rutinës, një arratisje nga përditshmëria dhe nga siguritë që janë ndërtuar me kalimin e kohës dhe që befas perceptohen si një kafaz.

 

Udhëtim nëpër shqisa: nëse në rini, apo gjatë adoleshencës, dashuria duket se ndjek rrjedhën e takimeve dhe mbi të gjitha të hormoneve, në jetën e të rriturve takimet me një nivel të lartë pasioni ndjekin rrugët e dëshirës, por janë edhe një mënyrë për freskim ndaj jetës. Një marrëdhënie e re na bën më vitalë, të rinj dhe të lirë edhe nëse – duhet thënë – nuk është një rregull. Përballë një zgjedhjeje që kërcënon të dëmtojë një marrëdhënie, është e një rëndësie thelbësore të merren parasysh motivet reale që qëndrojnë nën sipërfaqen e gjërave dhe t’i përballojmë ato me partnerin, ndoshta duke kërkuar ndihmë nga ata që mund të na japin një dorë, terapistë, ekspertë të marrëdhënieve, por edhe miq të aftë për të na dëgjuar dhe mbështetur në momente të vështira.

 

Edhe seksi më i bukur tradhton: gjithmonë priremi të mendojmë se është tjetri ai që tradhton, por në marrëdhëniet në çift nuk ka dallime thelbësore. Sipas studimeve, shumë gra, mes atyre që pranuan t’i përgjigjen pyetësorëve dhe që janë midis dyzet dhe dyzet e katër vjeç, zakonisht tradhtojnë partnerin e tyre. Duket gjithashtu se pabesia femërore rritet me kalimin e moshës, duke arritur kulmin rreth gjysmës së rrugës së “dyerve”. Një mbushje e shpejtë e rinisë përpara se t’i dorëzohesh flokëve të bardhë dhe një trupi që nuk është më aq i tonifikuar dhe tërheqës? Ndoshta, edhe sepse idealja e bukurisë do të donte që zonjat të ishin gjithmonë po aq mahnitëse dhe të bukura sa ndikuesit e Instagramit dhe për këtë arsye duket se shanset për të përjetuar dashurinë bien pa nëse, dhe apo por. Nuk ka asgjë më të keqe, sigurisht, por frika është e kuptueshme.

 

Martesa dhe bashkëjetesa, marrëdhëniet e gjata janë më të rrezikuara: ngatërresa e jetës bashkëshortore ndonjëherë mund të rrezikojë spontanitetin dhe freskinë e një marrëdhënieje. Kur filloni të merrni përsipër përgjegjësitë e një jete së bashku, është më e lehtë të ndiheni të pakënaqur: hipotekat, faturat, fëmijët e vegjël dhe shqetësimet e shumta për të ardhmen bëhen burim diskutimi dhe krijojnë stres dhe ankth. Lumturia rritet kur, pasi kalon nëpër stuhitë e jetës, njeriu rizbulon një burim qetësie në familje dhe më në fund mund ta shijojë kohën në një mënyrë më paqësore, edhe nëse e kalon në çift.

 

 

Burimi tgcom24/mediaset

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top