FB

February 18, 2021 | 8:05

Truket që ju ndihmojnë të komunikoni në mënyrë efektive me fëmijë të vegjël

Të jesh në gjendje të flasësh me fëmijë të vegjël në një mënyrë efektive në mënyrë që të dëgjohesh dhe mbi të gjitha të bindësh, nuk është gjithmonë e lehtë për prindërit. Sa herë ju ka ndodhur, veçanërisht nëse jeni nëna ose baballarë të fëmijëve nga mosha 2-3 vjeç e lart, që t’i thoni diçka në mënyrë të përsëritur fëmijës tuaj dhe në këmbim të merrni indiferencë totale?

Në mënyrë që të mos arrijmë në pikën e ngritjes së zërit dhe ne të rriturit të supozojmë një qëndrim të papërshtatshëm, këtu janë disa truke për të folur në mënyrë efektive me fëmijët.

Komunikimi me fëmijët, edhe pse për shumëkënd mund të duket si lojë, nuk është aspak. Prindërit e fëmijëve të vegjël do ta kenë gjetur veten shumë herë në situatën kur duhet të përsërisin diçka disa herë para se të kenë vëmendjen e fëmijës së tyre.

Është një situatë e zakonshme në të cilën shpesh ndodh që fëmijët nuk duan të na dëgjojnë në një moment të caktuar, sepse janë të zënë duke bërë diçka tjetër, ose sepse nuk dëshirojnë. Fakti është se kjo lloj situate gjeneron pak frustrim tek të rriturit.

Si të veproni atëherë? Sipas psikologëve, ne duhet të fillojmë nga premisa e bërjes pyetje vetes: a dimë t’i dëgjojmë fëmijët tanë?

Para së gjithash, le të pyesim veten nëse ne të rriturit mund t’i kuptojmë dhe dëgjojmë fëmijët tanë kur ata flasin me ne ose kërkojnë diçka. Kjo është shumë e rëndësishme për të zhvilluar vetëvlerësimin tek ata dhe për t’i motivuar ata për sjellje pozitive.

I rrituri duhet të vendosë veten në të njëjtin nivel me fëmijën dhe jo në një pozitë hierarkike për të vendosur dhe imponuar. Përkundrazi, le ta vendosim veten në një mënyrë simetrike për fëmijët, në mënyrë që fëmija të ndiejë se mund të gëzojë të drejta të barabarta dhe gjithashtu të ndihet i kuptuar dhe i mbështetur.

Ne e dëgjojmë fëmijën në një mënyrë empatike. Le të ulemi në nivelin e tyre dhe t’i shohim në sy. Kur fëmija ynë na flet për diçka, le të mos tundim kokën në një mënyrë të shpërqendruar, por duhet ta shohim atë me interes. Duhet ta lëmë telefonin larg për një moment ose ta fikim TV-në dhe të dëgjojmë se çfarë dëshiron të na thotë fëmija ynë. Përveç këtyre qëndrimeve, ka edhe disa truke të vogla në mënyrën e të folurit që mund të jenë të dobishme për prindërit për të komunikuar në mënyrë efektive me fëmijët e tyre.

Për të na shpjeguar është Andrea Giachi, i njohur në Instagram si një komunikues arsimor.

Përdorni ritmin dhe mimikën e duhur. Në mënyrë të veçantë theksimin dhe shikimin në sy. Kur thoni diçka, theksoni fjalët.

Ngadalësoni mënyrën e të folurit. Ka shumë prindër të mirë që e ekzagjerojnë me shpejtësinë kur flasin. Fëmija nuk dëgjon në këtë mënyrë. Nga ana tjetër, nëse u japim peshë fjalëve dhe i shqiptojmë ato më ngadalë, do të zgjojmë më shumë interesin e tij.

Përsëritni konceptet që duam që të vegjlit t’i përvetësojnë.

Edhe nëse gjithmonë do të ketë faza tipike të fëmijëve, të tilla si ajo e jo, ose ajo në të cilën ata tërheqin sende, të rriturit kanë për detyrë t’i shoqërojnë fëmijët në rritjen e tyre.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top