Këshilla & Arsye

November 16, 2020 | 10:34

Udhëzuesi që ju ndihmon në përcaktimin e qëllimeve

“Synimi ynë krijon realitetin tonë.” – Wayne Dyer

Përdoreni fillimin e çdo muaji si një fillim të ri për të reflektuar se si erdhën në jetë synimet nga muaji i mëparshëm, si dhe vendosjen e qëllimeve për muajin që do të vijë.

Vendosja e qëllimeve është bërë një ritual për udhëtimin tim të ndërgjegjshëm. Kjo më lejon të pastroj rrëmujat mendore dhe të planifikoj atë në të cilën dua të përqendrohem për muajin e ardhshëm.

Më poshtë jepet procesi hap pas hapi për të vendosur synimet mujore, por së pari le të flasim për qëllimet dhe pse unë i vendos ato.

Vendosja e synimeve vs qëllimeve

Rreth një vit më parë, unë kalova nga vendosja e synimeve në vendosjen e qëllimeve. Unë do të paraprij shpjegimin duke thënë se kjo është preferencë krejtësisht personale dhe kjo është ajo që funksionon për mua. Nuk ka asgjë të keqe në vendosjen e qëllimeve dhe nëse kjo është ajo që ju bën të ndiheni më mirë me veten, bëjeni!

Sidoqoftë, ndryshimi midis një synimi dhe një qëllimi është që një synim mund të mos jetë i lidhur me një rezultat të caktuar. Është më shumë një mesazh udhëzues se ku doni të përqendroni energjinë tuaj, ndërsa pranoni se mund të ketë faktorë jashtë kontrollit tuaj që ndikojnë në proces. Ndërsa, një qëllim do t’i bashkëngjitet një rezultati të matshëm brenda një periudhe të caktuar kohe.

Hapi 1: Procesi i reflektimit

Hapi i parë është rishikimi i muajit paraardhës. Mbi të gjitha, nuk mund të thithësh të gjitha mësimet pa marrë më parë kohë për të reflektuar.

Fitimet mujore: Çfarë shkoi mirë këtë muaj? Dy gjërat e mëdha dhe të vogla ia vlen të festohen, prandaj mos u trembni!

Mësimet mujore: Unë nuk besoj në humbje, por besoj në mësime. Çfarë nuk shkoi sipas planit këtë muaj, apo nuk ju bëri të ndjeheni mjaft mirë?

Si u lidha me qëllimet e mia? Cilat veprime keni ndërmarrë për tu përshtatur me qëllimet tuaja? A u largova nga synimet e mia? Nëse po, pse? A kishte ndonjë zonë ndaj të cilave keni ndjerë rezistencë dhe për këtë arsye keni ndërmarrë veprime që nuk përputhen me qëllimet tuaja? Tashmë është një kohë e mirë për të reflektuar për këtë

Hapi 2: Vendosja e synimeve të reja

Tani, ne mund të përqendrohemi në tërheqjen e energjisë dhe qëllimeve të reja në të cilat duam të përqendrohemi për muajin në vazhdim.

Çfarë po lëmë të shkojë? Reflektoni nëse kishte ndonjë energji negative, besime, mendime, situata ose njerëz që mendoni se duhet t’i lini të shkojnë për të pastruar rrugën për muajin në vazhdim. Para se ta shpërfillni atë plotësisht, vlerësoni nëse kjo përvojë, besim, mendim, etj., shërbeu si një përvojë kuptimplotë e të mësuarit. Shpesh herë mund të zbuloni se mund të gjendet mirënjohje në përvojat sfiduese për ato që mësojmë.

A jam duke u përqendruar në vazhdimin e duhur? Tani që keni lëshuar çdo gjë që nuk ju shërben, mendoni se për çfarë doni të krijoni hapësirë tani e tutje. Mbani mend se kjo mund dhe do të ndryshojë së bashku me rrethanat tuaja të jetës, prandaj përqendrohuni në atë që ka më shumë rëndësi për ju dhe vendndodhjen tuaj tani.

Fjala: Kur zgjidhni një fjalë ose fjalë tematike, përqendrohuni në ndjenjat që dëshironi të krijoni në jetën tuaj.

Mantra ose pohimi: Zgjidhni një mantër ose pohim fuqizues që mund ta përdorni për rekomandim gjatë gjithë muajit. Ju mund ta përdorni këtë frazë gjatë kohës tuaj të qetë në mëngjes, gjatë meditimit, praktikës së yogës ose edhe para gjumit.

Fraza të qëllimshme: Këto do të jenë synimet tuaja të shkruara për muajin në vazhdim. Mendoni për fjalën dhe mantrën / pohimin tuaj – dhe pastaj shkruani një qëllim rreth mënyrës se si do të veproni për ta sjellë atë në jetë. Unë rekomandoj ta mbani atë në 3 ose më pak – mbajini gjërat të thjeshta dhe shmangni përhapjen.

Është kaq e lehtë të kapesh çdo ditë dhe të harrosh “pse-në” prapa asaj që po bën. Shpresoj që përdorimi i këtij procesi reflektimi dhe përcaktimi i qëllimit t’ju ndihmojë të ngadalësoheni dhe t’i ktheheni qëllimit tuaj.

 

 

Burimi / https://www.mindful-livingblog.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top