FB

September 13, 2021 | 8:44

Ushtrimet kundër dhimbjeve të shpinës, këshilla për të parandaluar dhe luftuar dhimbjen

 

Dhimbja e shpinës është një gjendje e zakonshme që prek njerëzit e të gjitha moshave: këtu janë ushtrimet për ta luftuar atë dhe këshilla se çfarë të bëni dhe çfarë të mos bëni për të parandaluar dhe luftuar dhimbjen.

 

Dhimbja e shpinës është një nga sëmundjet më të përhapura në botë, aq sa ka prekur rreth 80% të italianëve të paktën një herë në jetën e tyre, duke prekur sistemin muskuloskeletor të burrave dhe grave të çdo moshe. Ndër arsyet kryesore për konsultën mjekësore dhe mungesën në punë për shkak të dëmtimit, dhimbja e shpinës mund të shkaktohet nga disa faktorë dhe mund të jetë jashtëzakonisht e bezdisshme dhe dobësuese për ata që vuajnë prej saj. Le të shohim se çfarë është saktësisht dhimbja e shpinës dhe cilat janë mjetet për ta luftuar atë.

1

Çfarë është dhimbja e shpinës?

Dhimbja e shpinës është një gjendje që përfshin dhimbje dhe inflamacion në shpinë dhe shtyllën kurrizore. Edhe pse ato mund të prekin çdo zonë të shpinës, llojet më të zakonshme të dhimbjes së shpinës janë:

dhimbje në mesi

dhimbje kurrizi

dhimbje qafe

Dhimbja e mesit karakterizohet nga prania e dhimbjes së lokalizuar në pjesën e poshtme të shpinës që mund të rrezatojë në gjymtyrët e poshtme dhe shpesh përfshin edhe nervin shiatik. Në dhimbjet e shpinës, simptomat më të zakonshme janë: dhimbje akute në pjesën e poshtme të shpinës, ngurtësim, dobësi dhe / ose mpirje në gjymtyrët e poshtme, ndjesi shpimi gjilpërash, mpirje dhe / ose ndjenjë të nxehtë ose të ftohtë.

Dhimbja e shpinës i referohet pranisë së dhimbjes në rajonin e kurrizit, e cila gjithashtu mund të veprojë në zonat anësore të shpinës. Ndër simptomat më të zakonshme të dhimbjes së shpinës gjejmë: dhimbje akute dhe pulsuese në rajonin anësor që theksohen në pozicione të caktuara, të tilla si në rrotullim ose përkulje.

 

Mjetet për dhimbjen e mesit në mes

Dhimbja më e shpeshtë e shpinës është padyshim ajo që shfaqet me dhimbje në zonën e mesit. Prandaj, për të luftuar dhe parandaluar shfaqjen e dhimbjes së mesit, është e nevojshme të zbatohen një sërë zakonesh të mira dhe masa të vogla që zvogëlojnë faktorët e rrezikut që lidhen me këtë patologji.

Midis këtyre:

•të mbahet qëndrim i saktë;

•zvogëloni kohën e veshjes së këpucëve të pakëndshme ose me takë të lartë;

•bëni gjithmonë aktivitete tërheqëse para dhe pas stërvitjes;

•bëni aktivitet të rregullt fizik për të përmirësuar tonin dhe elasticitetin e muskujve;

•ndiqni një dietë të shëndetshme dhe të larmishme;

•përdorni karrige ergonomike, veçanërisht nëse keni një punë ku duhet të uleni për një kohë të gjatë;

•përdorni periodikisht kompresa të ngrohta dhe seanca terapie masazhi për të relaksuar muskujt dhe për të përmirësuar qarkullimin e gjakut;

•kryeni ushtrime të relaksimit të muskujve, madje edhe të lokalizuara, disa herë në ditë.

 

Ushtrime kundër dhimbjeve të mesit

Ka shumë lloje ushtrimesh për të luftuar dhimbjen e shpinës: gjëja e rëndësishme është të identifikoni atë që na përshtatet më së miri, zakonet tona dhe, mbi të gjitha, ashpërsinë dhe llojin e dhimbjes së shpinës.

Ndër ushtrimet më efektive për të luftuar dhimbjen e shpinës në radhë të parë gjejmë gjimnastikën posturale, e cila ju lejon të përmirësoni qëndrimin dhe të forconi muskujt në përgjithësi. Gjimnastika posturale mund të kryhet si në trup të lirë ashtu edhe duke përdorur mjete të vogla, dhe, nëse praktikohet rregullisht, ndihmon në zgjidhjen e shumë problemeve muskuloskeletale.

Një disiplinë tjetër shumë e dobishme për të luftuar dhimbjen e shpinës është shtrirja e cila, nëse kryhet në mënyrë korrekte dhe të vazhdueshme, është e aftë të përmirësojë lëvizshmërinë e kyçeve, të lehtësojë dhimbjen dhe të nxisë kapilarizimin e muskujve dhe tendinave.

Ndër ushtrimet shtrirëse më të dobishme për dhimbjen e shpinës gjejmë:

shtrirja piriformis – filloni me kurrizin tuaj, përkulni gjunjët duke i sjellë në gjoks dhe mbajini fort me duart tuaja për 5 deri në 10 sekonda. Pastaj, kthehuni në pozicion dhe përsëriteni 5 herë. Pasi të keni përfunduar përsëritjet, shkoni në anën e kundërt.

shkarkimi postural – veçanërisht i dobishëm në rast të inflamacionit të shtyllës kurrizore, filloni me shpinën të mbështetur në tokë dhe vendosni këmbët në një karrige në mënyrë që gjunjët tuaj të jenë të përkulur 90 gradë. Mbajeni pozicionin për të paktën 10 minuta për të relaksuar muskujt e shpinës dhe për të zvogëluar presionin në shpinë.

Në rast të dhimbjeve të shpeshta të shpinës, kontaktoni menjëherë klinikat e specializuara dhe mjekët. Ndiqni gjithmonë një dietë të larmishme, të shëndetshme dhe të ekuilibruar, bëni stërvitje, pini shumë lëngje dhe flini të paktën 8 orë gjumë: një mënyrë jetese e shëndetshme, në fakt, është arma më e mirë për të parandaluar shumë sëmundje kronike.

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top