FB

June 16, 2022 | 8:15

Varësia e shëndetshme në dashuri, sipas Brene Brown

Varësia e shëndetshme nga dashuria ekziston dhe bazohet në lidhjen e intimitetit. Do të thotë të jesh në gjendje të krijosh një lidhje pozitive të nxitur nga dashuria reciproke, shqetësimi autentik për njëri-tjetrin dhe besimi. Brené Brown është një shkrimtare, profesore dhe studiuese e famshme në Universitetin e Hjustonit. Ajo u fut në këtë temë për të sqaruar një sërë konceptesh.

Varësia e shëndetshme nga dashuria: Si ta praktikoni atë

Ju mund të jeni të hutuar nga termi “varësi e shëndetshme nga dashuria”. Në fund të fundit, si mund të jetë e shëndetshme të ‘duhet’ një partner? Epo, e vërteta është se, si qenie njerëzore, ne kemi nevojë për të tjerët për të garantuar mirëqenien tonë emocionale. Në fakt, dashuria ka nevojë për një lloj lidhjeje të shëndetshme që ne të mbijetojmë dhe të zhvillojmë në marrëdhëniet tona.

Përkushtim emocional ndaj njëri-tjetrit

Partnerët duhet të mbështesin njëri-tjetrin. Marrëdhënia juaj nuk duhet të jetë një fushë e minuar ku nuk dini kurrë se ku të shkoni nga frika se mos e zemëroni partnerin tuaj. Të jesh çift do të thotë të ofrosh paqe, jo luftë. Për më tepër, duke ditur se keni dikë me të cilin mund të ekspozoni dobësitë, frikën dhe nevojat tuaja, ju jep një mirëqenie të vërtetë psikologjike.

Pavarësia dhe varësia e shëndetshme nga dashuria: lumturia në ekuilibër

Nëse varësia e shëndetshme nga dashuria është një komponent thelbësor në çdo marrëdhënie, kështu është edhe pavarësia e shëndetshme. Këto dy dimensione, larg nga të qenit antagoniste, plotësojnë njëra-tjetrën. Në marrëdhënien tuaj, padyshim që keni nevojë për afërsinë, mbështetjen dhe dashurinë e partnerit tuaj. Nga ana tjetër, ju gjithashtu dëshironi—dhe keni nevojë—të kujdeseni për veten dhe të keni planet tuaja të rëndësishme.

Marrëdhëniet e shëndetshme mbështesin dhe janë parajsë emocionale

Varësia e shëndetshme nuk do të thotë që keni nevojë për njëri-tjetrin deri në atë pikë sa të mos jeni në gjendje të jetoni pa to. Pasurimi i varësisë varet nga ju që të dy të merrni vendimet tuaja dhe të vazhdoni me planet tuaja. Ju e bëni këtë duke e ditur se partneri juaj do të jetë gjithmonë miku dhe streha juaj më e mirë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top