Studim

January 5, 2021 | 8:37

Virusometri shpikja më e re, mjeti që do të mund të zbulojë koronavirusin në ajër

 

Tani prototipi po testohet si pjesë e një studimi në një spital. Sistemi është zhvilluar nga një ekip studiuesish nga Universiteti Politeknik i Valencias (UPV) dhe Universiteti i Valencias (UV). Ja si qëndrojnë gjërat.

3

Një sistem që analizon cilësinë e ajrit dhe ju lejon të zbuloni virusin në hapësira të mbyllura: shtëpi, mjete transporti, klasa, kinema etj. Tani prototipi po testohet si pjesë e një studimi në një spital. Sistemi u zhvillua nga një ekip studiuesish nga Universiteti Politeknik i Valencias (UPV) dhe Universiteti i Valencias (UV). Ata krijuan një biosensor mjaft të ndjeshëm që monitoron vazhdimisht përqendrimin e SARS-CoV-2 në aerosolet mjedisore dhe zbulon përqendrimet e rrezikshme të virusit. Detajet tregohen në faqen e internetit të Shoqatës së Universiteteve të Valencias.

A mund të zbulohet koronavirusi në ajër?

Projektuar nga studiuesit e Institutit për Njohjen Molekulare dhe Zhvillimin Teknologjik (IDM) të Universitetit Politeknik të Valencias (UPV), studimet paraprake u kryen duke përdorur grimca të ngjashme me virusin jo-infektiv (VLP). Drejtori i IDM në UPV Ángel Maquis shpjegoi se “strategjitë parandaluese të kontrollit duhet të marrin parasysh transmetimin e virusit përmes aerosoleve. Sistemi që kemi zhvilluar është një biosensor masiv që përdor antitrupa specifikë që mund të zbulojnë virusin SARS-CoV-2 në ajër”. Studiuesi i parashikimit të IDM Augusto Juste theksoi se biosensori “u vlerësua në një shkallë laboratorike; ai zbulon VLP në ajër në një mjedis të simuluar të ngarkuar me viruse”, duke siguruar një sinjal në lidhje me ngarkesën virale të pranishme në mjedis.

2“Në këtë mënyrë, në zbulimin e ngarkesës virale në nivele që mund të jenë të dëmshme për shëndetin, do të lëshohet një sinjal alarmi. Prandaj, është një biosensor në gjendje të zbulojë SARS-CoV-2 në pragjet e përqendrimit kritik”.

Për Sergi Morais, gjithashtu një studiues në UPV IDM, ky është “një zhvillim shumë premtues, pasi ai mund të veprojë si një sistem alarmi dhe kontrolli për të parandaluar infeksionin Covid-19, duke analizuar cilësinë e ajrit në hapësira të mbushura me njerëz”.

1

Metodologjia dhe prototipi i zhvilluar nga ekipi i studiuesve dhe shkencëtarëve aktualisht po vlerësohen në nivelin e spitalit, në një studim që po kryhet në bashkëpunim me Shërbimin e Mjekësisë Parandaluese dhe Cilësisë së Shëndetit të Spitalit të Përgjithshëm Universitari de Castell.

Biosensori IDM-UPV kryen matje të drejtpërdrejta dhe – siç shpjegon El Mundo – do të dallohej gjithashtu për lehtësinë e përdorimit, koston e ulët dhe shkathtësinë. “Aktualisht, nuk ka asnjë teknologji konkurruese aq të komercializuar sa ajo që kemi zhvilluar në nivelin prototip dhe mund të bëhet një virusometër në të ardhmen e afërt,” sipas profesorit David Giménez-Romero. Zhvillime premtuese, por ne jemi akoma në fushën prototip.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Today.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top