FB

March 23, 2022 | 9:15

Zbuloni personalitetin tuaj me testin më të saktë në botë: cilin nga 16 llojet e personalitetit keni?

Sa lloje personalitetesh ka në botë? Sipas MBTI (akronimi i të cilit qëndron për treguesin e tipit Myers-Briggs) ekzistojnë afërsisht 16 lloje personaliteti. Ky test, i bazuar në teorinë e tipeve psikologjike të Carl Gustav Jung, konsiderohet si një nga testet më të besueshme dhe më të vërtetuara statistikisht të personalitetit. MBTI identifikon 16 lloje të mundshme personalitetesh, të përbërë nga një kombinim i 4 dimensioneve. A jeni gati për të zbuluar tuajin?

A mund të ndryshojë personaliteti gjatë jetës?

Megjithëse secili prej nesh për fat ka aspekte të ndryshme në personalitetin tonë (për shembull, edhe një person shumë ekstrovert mund të ndiejë nevojën për hapësira vetmie dhe një introvert mund të dëshirojë të shkojë në një festë), ekziston një orientim psikologjik i përhapur.

Dimensionet e cituara nga ky test duhet të konsiderohen më shumë si vazhdimësi sesa si kategori ekskluzive reciproke. Me kalimin e viteve personaliteti ynë mund të ndryshojë shumë, për shembull një ëndërrimtar me pak sens praktik mund të bëhet më konkret dhe më i organizuar, por kurrë në një mënyrë të rrënjosur.

Temperamenti bazë mbetet i njëjtë dhe përcaktohet nga gjenetika. Çelësi për një ekuilibër më të madh është të zhvillojmë funksionet tona që ne i përdorim më pak (për shembull, një person që është emocional duhet gjithashtu të mësojë të mendojë racionalisht pa u mbytur nga emocionet, ndërsa një individ hiperlogjik duhet të mësojë të kontaktojë me pjesën e tij emocionale).

Jeni ekstrovert (E) apo introvert (I)? Preferoni të flisni apo të dëgjoni?

Neuroshkenca ka treguar se truri i ekstrovertëve dhe introvertëve mendon ndryshe. Ekstrovertët mendojnë shpejt dhe priren të mendojnë ndërsa flasin, introvertët, nga ana tjetër, mendojnë më ngadalë dhe përgjithësisht kanë mendime më komplekse dhe të vështira për t’u shprehur, prandaj një introvert, i habitur, nuk do të dijë çfarë të thotë, duke i munguar ajo rrjedhshmëri shprehëse që është një dhuratë e ekstroversionit. Nga ana tjetër, introvertët priren të jenë dëgjues të mirë.

Të orientuar nga bota e jashtme, ekstrovertët e rimbushin veten me energji në ndërveprimet me të tjerët, ndërsa priren të bien në depresion nëse janë vetëm (një ekstrovert i pastër i mbetur vetëm do të shikojë menjëherë telefonin celular ose do të shpikë diçka për të bërë për të mbushur boshllëkun). Ekstrovertët priren të kenë nevojë për më shumë stimulim dhe të bëjnë më shumë gjëra sesa introvertët.

Njerëzit introvertë janë të orientuar drejt botës së brendshme sepse kanë një sistem nervor më të ndjeshëm dhe reaktiv ndaj stimujve: pas njëfarë kohe të kaluar në situata sociale ata ndjejnë nevojën për t’u rimbushur në vetmi. Një introvert mund të shkojë në një festë dhe të argëtohet, por pas disa orësh ai do të dëshirojë të shkëputet nga priza dhe të shkojë në shtëpi për të rimbushur bateritë. Megjithëse introvertët kanë më pak nevojë për shoqëri sesa një ekstrovert, ata nuk janë mizantropë: në marrëdhënie ata kërkojnë cilësi dhe jo sasi, duke preferuar të kultivojnë një miqësi të thellë me disa njerëz të zgjedhur.

Si e perceptoni botën? Jeni shqisor (S) apo intuitiv (N)?

Njerëzit ndijor e perceptojnë botën përmes pesë shqisave dhe kjo i bën ata shumë të vëmendshëm ndaj mjedisit përreth dhe ndjesive të trupit të tyre. Ata janë njerëz konkretë, të talentuar, me sens praktik, vëzhgues të mirë me një sy të veçantë për detajet. Anasjelltas, intuitivët mbështeten më pak në informacionin që marrin nga pesë shqisat dhe më shumë në intuitën dhe instinktin e tyre. Ata gjithmonë kanë nevojë të rriten, të mësojnë gjëra të reja dhe të eksplorojnë dhe për këtë arsye ata mund të jenë njerëz të shqetësuar, gjithmonë në kërkim të stimujve të rinj.

Ata kanë imagjinatë dhe kreativitet, por shpesh mund të jenë jo shumë konkretë në jetën e përditshme, veçanërisht nëse janë tipa perceptues. Për të përdorur metaforën e njohur të pemës dhe pyllit, intuitivi e sheh pyllin, por nuk e sheh pemën (dhe ndoshta përplaset me të) ndërsa shqisori sheh vetëm pemën dhe jo pyllin.

Arsyetoni me kokë apo me zemër? Jeni tip që mendon apo ndjen?

A e ndiqni zemrën apo kokën kur duhet të merrni vendime të rëndësishme? Llojet e arsyetimit (T) priren të vendosin duke u mbështetur në logjikë, në fakte pa u hutuar nga emocionet dhe ndjenjat. Racionalë dhe objektivë, kureshtarë dhe analitikë, ata mund të duken të ftohtë, të përmbajtur dhe llogaritës për të tjerët. Një person me një komponent racional shumë të zhvilluar, për shembull në zgjedhjen e një partneri, do të kërkojë më shumë një partner që plotëson disa kërkesa logjike (p.sh. që ai është një ndeshje e mirë) sesa dikë për t’u dashuruar.

Anasjelltas, llojet e ndjenjave (F) marrin vendime bazuar në ndjenjat e tyre (shkojnë aty ku i çon zemra) dhe ndikimi që zgjedhjet e tyre mund të kenë te njerëzit e tjerë. Marrëdhëniet njerëzore kanë një rëndësi thelbësore për ta, empatikë dhe plot konsideratë për të tjerët, priren të ruajnë me çdo kusht harmoninë dhe paqen në familje dhe në vendin e punës, por ky aspekt i karakterit të tyre ndonjëherë i penalizon. Nëna që e kënaq fëmijën e saj në çdo tekë për të mos i dhënë atij një pakënaqësi ose nga frika se mos humbasë dashurinë e tij është një shembull i një funksioni të pabalancuar të ndjenjës.

Cili është stili juaj i jetesës? Jeni tip perceptues (P) apo gjykues (J)?

Njerëzit me një komponent gjykimi shumë të zhvilluar janë njerëz të organizuar, të vetëdisiplinuar që duan të planifikojnë me kujdes iniciativat e tyre dhe që urrejnë ngjarjet e papritura. Ata i duan rregullat dhe rutinat. Për t’u ndjerë të sigurt, ata duhet të kenë një ndjenjë kontrolli mbi mjedisin e tyre dhe të dinë mirë paraprakisht se ku do të shkojnë dhe çfarë do të bëjnë.

Përkundrazi, tipat perceptues e urrejnë rutinën, i duan surprizat dhe risitë dhe kanë një qasje më të relaksuar dhe spontane ndaj ekzistencës. Ana negative? Të çorganizuar, ata priren të zvarriten dhe mund të jenë të paqëndrueshëm, duke braktisur një projekt ose aktivitet kur ai bëhet i mërzitshëm dhe/ose i lodhshëm. Ata preferojnë të mbajnë gjithnjë e më shumë dyer të hapura, duke shmangur zgjedhjet përfundimtare dhe kjo tendencë ndonjëherë reflektohet në jetën e dashurisë: tipat perceptues mund ta kenë më të vështirë për t’u përkushtuar.

 

Testi

Burimi / https://psicoadvisor.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top