FB

January 28, 2022 | 8:25

Zemërimi i ndrydhur, efektet që shkakton në shëndet…

Zemërimi i ndrydhur është një gjendje vetë-shkatërruese, ashtu siç është edhe shprehja e tepërt e tij. Lënia e këtij emocioni të marrë kontrollin është po aq e dëmshme sa mos çlirimi i energjisë që prodhon.

Ne duhet të mësojmë të bëjmë dallimin midis zemërimit të ndrydhur dhe zemërimit të mirë-menaxhuar. Para së gjithash, duhet të fillojmë të identifikojmë shkaktarin; mund të jetë një ngjarje e jashtme, siç është një sulm, por edhe një ngjarje e brendshme, siç është kujtimi i një sulmi. Shpesh vjen deri te zhgënjimi ose frika. Zgjidhja nuk është të ndaloni së ndjeri zemërimin, por ta menaxhoni atë siç duhet kur shfaqet dhe t’i shkoni deri në fund. Injorimi i zemërimit, apo ndonjë ndjenje tjetër, nuk është një zgjedhje e shëndetshme.

Shmangia jo vetëm që nuk e zgjidh problemin, por shpesh e shton atë. Një pjesë e rëndësishme e zhvillimit personal konsiston pikërisht në trajtimin e asaj që ndjen dhe të diturit se çfarë të bësh me të.

Pra, çfarë do të thotë e gjithë kjo? Epo, sugjeron që qëndrimi në zemërim të dhemb, se një shpërthim i rastësishëm është i mirë dhe se nuk ka rëndësi nëse zemërohesh apo jo, por se si zemërohesh dhe sa shpesh”. – Claudia Hammond –

Zemërimi i ndrydhur

Zemërimi i ndrydhur ndodh kur ne qëllimisht ndalojmë së shprehuri këtë emocion. Është e zakonshme për shkak të modeleve mbizotëruese shoqërore, frikës nga opinionet e të tjerëve ose arsye të tjera. Në këtë rast, energjia e zemërimit nuk shpërndahet, ajo përmbahet nën një presion të tillë që mund të bëhet shumë i rrezikshëm në momentin e shpërthimit. Për më tepër, është e mundur që kjo të ndodhë jo vetëm një herë, por disa herë.

Për shembull, në rastin e marrëdhënieve të bazuara në frikësim, qofshin ato dashuri, punë, familje ose natyrë tjetër. Kur burimi i zemërimit është një person me të cilin keni një lidhje të vazhdueshme, është normale që të ndodhin një sërë konfliktesh, duke krijuar një zemërim të fortë të ndrydhur. Kjo ndjenjë mund të shtypet, por kjo nuk do të thotë se do të zhduket. Shumë shpesh ndodh që armiqësia tenton të kthehet në rezultat, duke shkaktuar përfundimisht simptoma psikologjike ose fizike. Një person mund të sëmuret nga zemërimi i ndrydhur.

Pasojat e zemërimit të ndrydhur

Zemërimi nuk ekziston vetëm në mendje. Kur ndjeni zemërim, ndodhin edhe një sërë efektesh fiziologjike që ndryshojnë trupin. Ndër ndryshimet më të dukshme janë këto:

  • Presioni i gjakut rritet.
  • Ritmi i zemrës përshpejtohet.
  • Rrit prodhimin e adrenalinës, e cila ndryshon ekuilibrin fiziologjik.
  • Ekziston një çekuilibër në sistemin imunitar.
  • Muskujt shtrëngohen.
  • Frymëmarrja përshpejtohet.

E gjithë kjo, veçanërisht nëse përjetohet shpesh, mund ta bëjë personin më të prirur për të zhvilluar disa sëmundje. Nga ana tjetër, duke shpërthyer në një sulm zemërimi, humbet vetëkontrolli. Zemërimi i ndrydhur kërkon më shumë kohë për t’u zhdukur. Ai tenton të zgjatet dhe në të njëjtën kohë ta mbajë trupin në gjendjen e përshkruar. Njeriu duhet të shprehet, prandaj çdo shtypje është kundërproduktive. Zemërimi përfundimisht do të gjejë një mënyrë për t’u shfaqur, zakonisht përmes trupit.

Përpunimi i zemërimit

Nuk është keq të jesh i zemëruar. Është një përgjigje e natyrshme ndaj një kërcënimi dhe është pjesë e instinktit të mbijetesës. Megjithatë, zemërimi mund të bëhet gjithashtu një model kur personi është në mbrojtje. E njëjta gjë ndodh kur intoleranca përdoret si flamur për të kapërcyer pasiguritë. Zemërimi i ndrydhur mund të çojë në depresion të rëndë.

Zemërimi që nuk e kemi shprehur kthehet dhe përfundon duke na përndjekur. Në këto kushte, personi fillon të ndihet keq dhe të humbasë interesin për gjithçka. Shpesh kjo është pasojë e zemërimit të shkaktuar nga një person shumë i dashur, për këtë arsye konsiderohet e papranueshme të tregosh shprehje agresive ndaj tyre.

Është e rëndësishme të mësoni të pranoni ndjenjat tuaja. T’i thuash vetes “Jam i zemëruar” është fillimi. Ndjenja e zemërimit është përgjithësisht pozitive; është një shenjë paralajmëruese dhe është e rëndësishme ta dëgjoni. Hapi tjetër është përpunimi i këtij sinjali në mënyrë që të mos bëhet faktor i dëmshëm për të tjerët apo për veten. Askush nuk e di në fillim, por mund të mësohet në çdo kohë.

 

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top