FB

February 3, 2023 | 8:18

20 simptoma fizike që lidhen drejtpërdrejt me ndjenjat tuaja, sipas shkencës

Psikosomatika nuk është diçka abstrakte, shndërrimi i gjendjeve emocionale në simptoma fizike është diçka që ne jetojmë në jetën e përditshme dhe tashmë e vërtetuar nga studimet shkencore. Ne mund t’i ndjejmë emocionet pikërisht sepse ato dalin në trupin tonë nëpërmjet variacioneve biokimike. E njëjta biokimi mund të shkaktojë ndryshime somatike, duke shkaktuar shfaqjen e simptomave që ndonjëherë janë thjesht të bezdisshme, herë të tjera shumë të dhimbshme dhe ende të tjera mund të bëhen edhe të rrezikshme.

Problemi i vërtetë është se të gjithë nënvlerësojnë fuqinë që emocionet tona dhe, në përgjithësi, fuqinë që mendja jonë ushtron mbi trupin.

Psikosomatika është konkrete

Termi PNEI (psiko-neuro-endokrine-imunologji) ka lindur sepse në panoramën shkencore kanë dalë prova që e lidhin sferën tonë psikike me disfunksionet e sistemit tonë endokrin, sistemit imunitar dhe sistemit nervor qendror. Më poshtë do të listoj vetëm disa nga simptomat fizike që kanë qenë të lidhura me funksionimin tonë psikologjik.

Tensione gastro-intestinale

 1. Frymja abdominale
 2. Parregullsitë
 3. Problemet tretëse dhe tretje e ngadaltë
 4. Djegiet e zemrës
 5. Dhimbje abdominale
 6. Diarre
 7. Konstipacioni

Barku i fryrë, djegiet e zemrës dhe të gjitha simptomat e shumta (të tilla si parregullsi, dhimbje abdominale, konstipacion ose diarre) që lidhen me të ashtuquajturën “sindroma e zorrëve të irritueshme” janë të lidhura drejtpërdrejt me emocionet tuaja.

Një numër i madh i botimeve shkencore në fakt, për trajtimin e këtyre simptomave, sugjeron të asociojë psikoterapinë me trajtimin farmakologjik të përshkruar nga mjeku. Falë provave të grumbulluara në vitet e fundit, komuniteti shkencor është gjithnjë e më shumë koheziv duke thënë se shkaqet e sindromës së zorrëve të irritueshme i atribuohen një ndërveprimi të ndryshuar midis sistemit nervor qendror (trurit) dhe sistemit gastrointestinal.

Kur mjeku thotë “është një fakt psikologjik”, dijeni se ekziston një mekanizëm shumë i dukshëm që shkakton ato simptoma fizike. Mekanizmi themelor është i lidhur fort me aktivizimin imunitar të mukozës intestinale; Këto membrana mukoze inflamohen dhe nuk mund ta kryejnë më rregullisht punën e tyre mbrojtëse. Janë shkaktuar disfunksione të ndryshme për të cilat motiliti i zakonshëm intestinal nuk është më i mundur dhe absorbimi natyror është gjithashtu i ndryshuar.

Sipas një studimi 60% e njerëzve me sindromën e zorrëve të irritueshme vuajnë, në bazë, nga një çrregullim psikologjik në ankth. 20%, në bazë, vuajnë nga format depresive dhe 20% e mbetur vuajnë nga çrregullime të tjera psikologjike gjithmonë të lidhura me stresin kronik.

Tensione në ngarkesën e muskujve

 1. Dhimbje koke
 2. Dhimbje të përbashkët (gjunjët, kyçet…)
 3. Ngurtësi muskujsh
 4. Lodhje kronike
 5. Probleme posturore
 6. Dhimbje shpine

Tensionet emocionale shkaktojnë, gjithashtu, drejtpërdrejt dhe pa mëdyshje, tensionin e muskujve. Siç shihet, këto tensione përfshijnë muskujt e lëmuar të aparatit intestinal, por edhe muskujt e strikt të zemrës dhe të gjithë muskujt tanë. Ngurtësia e muskujve, tensioni, dhimbja në gjunjë, kyçet e këmbëve, kyçet e dorës, si dhe dhimbjet e përsëritura të kokës, mund të jenë simptomë e një akumulimi të stresit.

Rritja e tensionit të muskujve është një nga simptomat kryesore fizike të ankthit dhe stresit. Si ndodh kjo? Tensioni emocional shkakton një rritje të tonit ortosympathetic dhe përqendrimin e katekolamineve në qarkullim (adrenalinë dhe noradrenaline), këto fenomene, të kombinuara, shkaktojnë një rritje të gjendjes së tkurrjes së muskujve. Pasojat e muskujve të lëmuar të zorrës i shpjegova në paragrafin e mëparshëm. Efektet në muskujt e strikt, në mënyrë të ngjashme, manifestohen nga inflamacioni dhe dhimbja, veçanërisht kur tkurrja është e vazhdueshme dhe e qëndrueshme (stresi emocional kronik).

Ngurtësia e muskujve vetëm sa e keqëson situatën duke shkaktuar probleme të përbashkëta dhe duke na detyruar të marrim postures të këqijaPër të njëjtat arsye, mund të shkaktohet edhe një gjendje lodhjeje kronike. Personi ndihet i mbytur nga angazhimet, kërkesat psikoafektive, ose ka frikë të jetë vetëm, për t’u braktisur ose refuzuar. Të gjitha llojet e frikës ose kërkesat e ngutshme (afatet, presionet ekonomike…) paralajmërojnë sistemin tonë nervor qendrorTensione në zemër

 1. Takikardia
 2. Djersitje
 3. Vështirësi në frymëmarrje
 4. Extrasystole
 5. Marramendje
 6. Pesha e gjoksit
 7. Sëmundjet autoimune

Çfarë të bësh?

Në të gjitha rastet është gjithmonë mirë të kontaktoni mjekun tuaj dhe të bëni hetimet e duhura klinike. Çdo trajtim duhet të banojë gjithmonë në disa fronte: përveç trajtimit të mundshëm mjekësor, do të jetë e nevojshme të kujdeseni për posturën, menaxhimin e stresit dhe mbi të gjitha të mësoni mënyra të reja jetese për të mos u mbytur nga tensionet emocionale. Kur të gjitha emocionet përjetohen në një nivel të vetëdijshëm, ato nuk do të alarmojnë më sistemin nervor qendror, kështu që do të pushojnë së kthyeri në simptoma fizike.

 

 

 

 

 

 

Përgatiti K.M / Burimi Psicoadvisor

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top