FB

January 28, 2023 | 9:43

5 shenja që tregojnë se jeni në një lidhje me një narcisist të fshehtë

Kur mendoni për një narcisist, ju ndoshta imagjinoni dikë, sjellja e të cilit është madhështore, e drejtë dhe arrogante – atë që njihet si një narcisist i hapur. Por ka një lloj tjetër, më pak të njohur narcisizmi që shpesh kalon fshehurazi: i cili quhet “narcisizëm i fshehtë”. Dhe ndërsa sjellja e një narcisisti të fshehtë mund të jetë më pak e dukshme, ajo mund të jetë po aq e dëmshme për ata që janë në mjedisin e tyre.

Ata vazhdimisht luajnë viktimën

Pavarësisht situatës, në njëfarë mënyre partneri juaj është gjithmonë pala e dëmtuar.

“Për shkak se ata e kanalizojnë madhështinë e tyre në të qenit personi më i keqkuptuar ose më i mërzitur në dhomë, narcisistët e fshehtë gjithmonë duhet të fitojnë në lojën se kush u lëndua më shumë,” tha Malkin.

Pra, nëse e gjeni veten duke kërkuar falje sa herë që ndiheni të lënduar ose të keqkuptuar – kjo është një shenjë që mund të jetoni me një narcisist të fshehtë.

Ata ziejnë nga xhelozia kur qendra e vëmendjes është mbi ju

Ndërsa narcisistët madhështorë praktikisht po i shtyjnë njerëzit nga rruga për të qenë në qendër të vëmendjes, narcisi i fshehtë është në heshtje “ulur në vijën anësore duke u gjykuar, ndihet ziliqar, ndihet i pasigurt, ndihet i inatosur dhe fantazon” për të qenë në qendër të vëmendjes, tha Behary.

Ata mendojnë ose veprojnë në vend që të thonë atë që kanë në të vërtetë në mendjen e tyre

Një narcisist i fshehtë përdorë emocionet në një mënyrë manipuluese. Çdo dobësi që ata tregojnë është më shumë shfaqje sesa ndjenjë e vërtetë, tha Malkin.

“Nëse partneri juaj bie në lot ose tërhiqet në heshtje të ndyrë kur ju kërkoni ndihmë për punët e shtëpisë ose guxoni të sugjeroni që t’ju pyesin për ditën tuaj, ndjenjat mund të jenë më shumë për t’ju shtyrë të ndryshoni temën sesa për të shprehur nevojat ose reagimet e vërteta.” tha Malkin.

Ata besojnë se problemet e tyre janë shumë të mëdha se tuajat

Një narcisist i fshehtë beson se problemet e tyre janë më të rëndësishme se tuajat – ose të dikujt tjetër, për këtë çështje, tha Malkin. Dhe ata veprojnë në përputhje me rrethanat.

“Për këtë arsye, ata ndihen të drejtë për kohë transmetimi. Nëse në vend të një përqafimi ose përshëndetjeje, ju përshëndeteni me një tirade të zemëruar rreth keqtrajtimit në punë ose tregime të pafundme se si të gjithë të tjerët trajtohen më mirë dhe kanë më shumë avantazhe, është një tregues i fortë i narcizmit të fshehtë, “tha ai.

Ata janë shumë mbrojtës

Kjo mund të shfaqet si ” mbrojtje ndaj mungesës së arritjeve të dikujt ose negativitet dhe armiqësi ndaj suksesit të njerëzve të tjerë,” tha Campbell.

Narcistët e fshehtë janë njëkohësisht të pasigurt dhe tepër të ndjeshëm, gjë që mund t’i bëjë “shumë të vështirë për t’u përballur me ta”, tha psikiatri Dr. Harold Hong.

Si ta përballoni nëse partneri juaj është një narcisist i fshehtë

Kur jeni në një marrëdhënie me dikë që dominon çdo shkëmbim emocional, është shumë e lehtë të lini mënjanë nevojat tuaja, të injoroni ndjenjat tuaja dhe të humbni zërin gjatë procesit.

“Narcisistët e fshehtë mund ta bëjnë atë aq të pakëndshme kur kërkon ndonjë gjë, saqë të duket më e thjeshtë të qëndrosh i heshtur”, tha Malkin. “Por kur e bëni këtë, ju po ushqeni një marrëdhënie ku dhimbja e partnerit tuaj është gjithmonë më e rëndësishme se e juaja.”

Është e rëndësishme që të bëheni të vetëdijshëm për lojën e ndërlikuar të narcisistit të fshehtë përmes vëzhgimeve, intuitës dhe kërkimit tuaj të qartë.

 

 

 

 

Burimi / Huffpost

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top