FB

January 28, 2023 | 9:40

Normalizoni shëndetin e zemrës tuaj pas të 30-ave me këto katër mënyra të thjeshta

Shumica e njerëzve në të 30-at do të kenë një zemër të shëndetshme dhe një gjendje të mirë fizike nëse kujdesen për veten tani. Ndërsa plakemi, trupi ynë kalon nëpër një sërë ndryshimesh dhe zemrat tona nuk bëjnë përjashtim. Pas moshës 30 vjeçare, bëhet gjithnjë e më e rëndësishme të ndërmarrim hapa për të ruajtur shëndetin kardiovaskular dhe për të mbajtur zemrat tona të reja.

Ushtrime të rregullta

Nxitja e zakonit të ushtrimeve fizike është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shmangur sëmundjet e lidhura me zemrën, si hipertensioni, diabeti, obeziteti, nivelet e larta të kolesterolit dhe në këtë mënyrë reduktimi i rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës. Ushtrimi mund të jetë në çfarëdo forme, sportive, noti ose thjesht ecje e thjeshtë me djersë të shpejtë, 40 minuta në ditë ose të paktën 5 herë në javë.

Dietë e ndjeshme

Rekomandohet një dietë e pasur me proteina dhe e pasur me karbohidrate dhe yndyra. Kjo duhet të shoqërohet me një konsum të shëndetshëm të frutave të thata, 5 porcione frutash në ditë, konsum minimal të kripës, hidratim të mirë dhe alkool në moderim. Njeriu duhet të hajë pjesë të vogla në intervale të rregullta, në vend të ngrënies së tepërt.

Ndaloni duhanin

Pirja e duhanit është armiku më i keq për zemrën dhe sëmundjet e zemrës. Një duhanpirës ka dy herë më shumë gjasa të zhvillojë një atak në zemër në krahasim me një jo-duhanpirës dhe 3-4 herë më shumë gjasa të vdesë nga një, krahasuar me jo duhanpirësit.

Duhet vetëm një vit që rreziku kardiovaskular të përgjysmohet pas ndërprerjes së duhanit dhe dy vjet që të bjerë në të njëjtin rrezik si një jo duhanpirës. Pirja e duhanit pasiv ose e dorës së dytë gjithashtu ka efekte të ngjashme të dëmshme. Prandaj, duhanpirësit e çdo moshe, veçanërisht ata në të 30-at e lart duhet ta lënë duhanin menjëherë.

Kontrolli shëndetësor

“Parandalimi është më i mirë se kurimi.” Pas të 30-tave, rekomandohet që t’i nënshtroheni një kontrolli të rregullt të zemrës dhe shëndetit të paktën një herë në vit. Ata me profil të lartë rreziku kardiak si duhanpirësit, diabetikët, hipertensionistët, individët obezë, ata me familje historia e sëmundjeve të parakohshme të zemrës duhet të takohet me një kardiolog dhe të vlerësohet.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top