FB

June 20, 2022 | 8:30

6 gabime në dukje të padëmshme që na bëjnë gjithnjë e më të pasigurt

Balanca emocionale varet kryesisht nga mënyra jonë e trajtimit të ngjarjeve; kur e përballojmë jetën me pak vendosmëri dhe besim, rrezikojmë të bëhemi armiku ynë më i keq.

6 gabime që na bëjnë gjithnjë e më të pasigurt

Më poshtë janë gabimet e zakonshme në dukje të padëmshme që megjithatë krijojnë probleme të reja të vetëvlerësimit për ne.

Ne vlerësojmë gjykimin e të tjerëve

Ne mendojmë se nëse të tjerët na vlerësojnë dhe miratojnë, ne do të përmirësojmë vetëvlerësimin tonë. Ne priremi të mendojmë se nëse kujdesemi për pamjen tonë fizike, për shembull, veshjen ose detaje të tjera të jashtme, vetëvlerësimi ynë rritet.

Ne masim veten bazuar në rezultatet tona

Gabimi i dytë i rëndë: bazimi i vlerës së dikujt në rezultatet e dikujt: “Nëse fitoj do të thotë se ia vlen, nëse humbas, jo”. Pse është ky një gabim i madh? Në radhë të parë, rezultatet që marrim varen nga matësi me të cilin i masim; fitorja dhe disfata janë koncepte mjaft relative.

Bëjmë krahasime

Ne kemi një zakon të keq për të krahasuar veten me të tjerët. Ne përcaktojmë nëse vlejmë sipas krahasimit që bëjmë mes vetes dhe disa njerëzve. Krahasimi na bën të vlerësojmë nëse jemi më të mirë apo më keq se dikush.

Ne fokusohemi në problemet dhe mangësitë

Vetëvlerësimi ndikohet nga mënyra se si ne vëzhgojmë se kush jemi dhe aftësitë tona. Një gabim i rëndë është të mendojmë gjithmonë negativisht kur reflektojmë për veten tonë; mendojmë më shpesh për gabimet që kemi bërë sesa për sukseset që kemi arritur.

Jemi të kënaqur dhe e lëmë veten të shkojmë

Vetëvlerësimi që ndjeni është padyshim i lidhur me vlerën tuaj personale. Një gabim i madh është të jesh i kënaqur, të mos dëshirojmë të përmirësojmë ata që jemi, duke e kufizuar veten në ato pak gjëra që mendojmë se dimë të bëjmë.

Ne e gjykojmë veten në bazë të gabimeve tona

Në të kaluarën kemi bërë disa gabime, disa për mendimin tonë edhe të rënda: një divorc, heqje dorë nga dikush, diçka… Për këtë arsye, kemi një vetëvlerësim të keq, ose më keq, mendojmë se kemi dështuar në jetë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top