FB

February 2, 2023 | 9:41

8 zakone që do ju ndihmojnë të forconi marrëdhënien tuaj me fëmijët

Një pjesë e punës suaj si nënë ose baba është të drejtoni fëmijët tuaj dhe t’i ndihmoni ata me rutinën e tyre të përditshme. Kjo nënkupton vendosjen e kufijve, korrigjimin e sjelljes, duke thënë jo dhe duke u thënë atyre se çfarë të bëjnë. Megjithatë, marrëdhënia juaj me fëmijët tuaj është shumë më tepër se kaq.

Ne të gjithë dëshirojmë ato momente intime me fëmijët tanë, ato momente kur zemra juaj thjesht shkrihet. Këto momente lidhjeje janë po aq të rëndësishme për prindërit, sa edhe për fëmijët. Kur marrëdhënia jonë është e fortë, i bën të vlefshme të gjitha sakrificat e rritjes së fëmijëve.

Kjo lidhje është edhe arsyeja e vetme pse fëmijët do të ndjekin vullnetarisht rregullat. Fëmijët që ndihen të lidhur fort me prindërit e tyre duan të bashkëpunojnë. Kur ata besojnë se ju gjithmonë do të kuptoni dhe do të jeni në anën e tyre, ata janë të motivuar të ndjekin drejtimin tuaj.

Të jesh prind nuk është e lehtë. Nuk ka qenë kurrë dhe as nuk ka për të qenë. Si prindër, ne e dimë se duhet t’u kushtojmë kohë fëmijëve tanë dhe të përpiqemi të kemi momente cilësore me ta. Por a kompenson kjo gjithçka tjetër? Përgjigja, fatmirësisht, është po.

Zakonet që forcojnë marrëdhëniet me fëmijët tuaj

  1. – Shijoni disa momente çdo mëngjes me fëmijët tuaj. Nuk ke pse të flasësh, mjafton vetëm të strukesh. Përqafoni, përkëdhelini. Zgjimi në këtë mënyrë është mënyra më e mirë për të nisur ditën.
  2. – Flisni me fëmijët tuaj gjatë mëngjesit. Pyetini se çfarë duhet të bëjnë atë ditë. Jini të interesuar për përgjigjet e tyre.
  3. – Lërini atyre shënime dashurie . Ju mund të futni një shënim në kutinë e tyre të drekës, midis faqeve të fletoreve të tyre ose në tavolinën e tyre.
  4. – Këndoni ose kërceni së bashku me fëmijët tuaj në këngët e tyre të preferuara.
  5. – Tërbimet e temperamentit janë zakonisht një shenjë ankthi. Fëmijët zakonisht nuk shfaqin zemërim për t’ju sfiduar. Kur ndodh diçka e tillë, relaksohuni dhe ndaloni atë që po bëni për të ndihmuar fëmijën tuaj. Ndihmojini ata të largojnë zemërimin e tyre. Jini aty nëse duhet të përpiqen dhe lërini të shkarkojnë të gjitha emocionet e tyre. Kur të jenë gati, nxitini të flasin. Detyra juaj është të dëgjoni.
  6. – Jini inkurajues kur fëmija juaj përballet me një detyrë të vështirë. Kushtojini vëmendje frikës së tyre dhe ofroni fjalë pozitive dhe gjeste të mira.
  7. – Qeshni me shakatë e tyre, sado budallaqe të duken. Nëse shakatë e tyre janë të papërshtatshme ose të papërshtatshme, thuajini mirë se nuk janë qesharake.
  8. – Tregoni ndjeshmëri për të gjitha emocionet e fëmijëve tuaj. Ju mund të kufizoni veprimet e tyre, por jo emocionet e tyre. Të gjitha emocionet janë të pranueshme. Kur e kupton se si ndihen fëmijët tuaj, forconi lidhjen tuaj me ta. Jo vetëm kaq, por ju ushqeni edhe inteligjencën e tyre emocionale.

 

 

 

 

Përgatiti K.M / Burimi Exploringyourmind

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top