FB

February 2, 2023 | 9:45

Studim / Cigaret elektronike tregojnë efekte të veçanta inflamatore në mushkëri më shumë se sa cigarja normale

Cigaret elektronike dhe avullimi janë të njohura në mesin e brezit të ri që jeton në zonat urbane, për shkak të ndikimit të kanaleve të mediave sociale dhe supozimit se është një alternativë më e sigurt për cigaret tradicionale.

Cigaret elektronike u promovuan si një mënyrë për t’i larguar njerëzit nga zakonet e tyre të pirjes së duhanit, por në të kundërt kanë treguar se shumë njerëz nuk po i përdorin ato si një mekanizëm largimi, por janë më tepër të varur prej tyre.

Sipas një studimi të ri, përdoruesit e cigareve elektronike kanë më shumë inflamacion pulmonar sesa duhanpirësit që përdorin cigare normale. Ky studim është i pari që tregon se përdorimi i cigareve elektronike dhe avullimit të lëngjeve elektronike shkakton një përgjigje inflamatore dukshëm të dallueshme në mushkëri që duket ndryshe nga pirja e cigareve.

Pjesëmarrësit e studimit u ndanë në tre grupe sipas moshës dhe gjinisë. Grupi i parë kishte pesë përdorues të cigareve elektronike, grupi i dytë kishte pesë duhanpirës të cigareve dhe grupi i tretë kishte pesë individë që nuk kishin pirë asnjëherë duhan ose avulluar më parë. Të tre grupet iu nënshtruan F-NOS PET për të përcaktuar dhe krahasuar inflamacionin e mushkërive.

Ky është studimi i parë PET për të vlerësuar inflamacionin e mushkërive midis përdoruesve të cigareve dhe cigareve elektronike duke përdorur një radiogjurmues të ri, F-NOS. Imazhe PET duke përdorur F-FDG është kryer në të kaluarën për të studiuar inflamacionin tek duhanpirësit dhe përdoruesit e cigareve elektronike. Megjithatë, ajo çoi në rezultate jo bindëse.

Sipas Dr Reagan Wetherill, autori kryesor i studimit dhe profesori në Shkollën e Mjekësisë Perelman në Universitetin e iNOS është një enzimë që është e mbishprehur tek përdoruesit e cigareve elektronike dhe duhanpirësit dhe është e lidhur me sëmundjet inflamatore akute dhe kronike. Kjo i kualifikon e-cigaret si një objektiv përkatës për imazhin molekular të sëmundjes inflamatore të mushkërive dhe inflamacionit të tyre.

Studimi zbulon se avulluesit që përdorin cigare elektronike shfaqin më shumë inflamacion të mushkërive sesa ata që kanë pirë cigare ose nuk kanë pirë kurrë më parë. Përdorimi i cigareve elektronike mund të kontribuojë në një rritje të inflamacionit pulmonar për shkak të korrelacionit pozitiv midis masave pulmonare dhe periferike të inflamacionit.

 

 

 

 

Burimi / News18

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top