FB

June 15, 2022 | 9:25

A është aftësia për të performuar më mirë nën presion një plus apo një minus?

Keni qenë nga ata studentë që keni studiuar një natë para provimit? Apo, kishit nevojë për mbikëqyrje të vazhdueshme për të përfunduar detyrat tuaja? Si i rritur, a prireni të shtyni punën dhe projektet deri në minutën e fundit? Ndoshta mendoni se tensioni i shtuar ju motivon dhe ju bën efikas? Në këtë artikull, ne shtrojmë pyetjen, a është me të vërtetë një plus apo një minus të kesh aftësinë për të performuar më mirë nën presion?

Aftësia për të performuar më mirë nën presion ka përparësi

Gjëja e parë që duhet të dini është se nuk është vetëm imagjinata juaj dhe ndoshta performoni më mirë nën një presion të caktuar. Mund të shkaktohet nga mungesa e kohës, nga mbikëqyrja e një eprori ose nga sa rrezik përmban aktiviteti ose projekti. Në fakt, ky është një realitet i njohur dhe i kundërt në fushën e psikologjisë. Në fakt, ajo u pasqyrua në ligjin e famshëm Yerkes-Dodson. Këta autorë zhvilluan teorinë e tyre në fillim të shekullit të 20-të. Ata deklaruan se marrëdhënia midis ankthit dhe performancës merr formën e një U të përmbysur. Kjo do të thotë, një shkallë e caktuar aktivizimi (fizik ose mendor) është e dobishme. Megjithatë, nëse është e tepruar, bëhet kundërproduktive.

Nevoja për aftësinë për të performuar nën presion

Ka edhe njerëz që në mënyrë sistematike kanë nevojë dhe provokojnë situata tensioni kur përballen me një detyrë. Si rregull, ata e lënë çdo gjë për momentin e fundit dhe e nisin aktivitetin me pak kohë për ta trajtuar atë. Kjo tendencë, e njohur si zvarritje, shpesh fsheh frikën e paaftësisë për të përfunduar detyrën.

Aftësia për të performuar më mirë nën presion ka të mirat dhe të këqijat

Siç thamë më herët, personaliteti juaj është një nga faktorët që ndikon më shumë në shkallën e aktivizimit që mund të përballoni përpara se të ulet performanca juaj. Kjo është pikërisht arsyeja pse disa njerëz dinë të performojnë më mirë nën presion se të tjerët. Sot, kjo cilësi vlerësohet dhe vlerësohet shumë nga kompanitë. Në të vërtetë, është ai që rekrutuesit priren të përqendrohen në proceset e përzgjedhjes së personelit. Ai siguron punëdhënësit për aftësinë e kandidatit për të kryer një projekt shpejt dhe me efikasitet në situata tensioni, pa u ndjerë i mbingarkuar ose i paralizuar.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top