FB

February 22, 2021 | 8:15

A mundet ADN të jetë arsyeja për martesën tuaj të lumtur?

Të pakënaqur në martesën tuaj? Mund të përfshihen predispozitat tuaja gjenetike.

Sado befasuese mund të duket, ndryshimi në një gjen specifik mund të lidhet drejtpërdrejt me kënaqësinë e marrëdhënies në vitet e para të një martese. A mund të nënkuptojë që disa njerëz janë të dënuar që nuk janë kurrë të kënaqur në martesën e tyre?

Duket si një pilulë e hidhur për t’u gëlltitur, dhe megjithatë një psikolog nga Universiteti i Arkansas ka hetuar lidhjen e mundshme midis ndryshimit të një gjeni specifik dhe niveleve të besimit, faljes dhe kënaqësisë në martesë.

1

Hulumtimi u bë nga një zbulim i kohëve të fundit: një variacion i quajtur “CC” në gjenin CD38 besohet se shoqërohet me nivele të rritura të mirënjohjes.

Për qëllimet e këtij studimi, studiuesit testuan 142 porsamartuar – 71 çifte.

ADN-ja e të porsamartuarve u mblodh tre muaj pas martesës së tyre dhe atyre iu kërkua të përfundonin një studim në të njëjtën kohë dhe më pas çdo katër muaj për tre vjet. Në fund të kësaj pune, studiuesit thjesht krahasuan rezultatet e sondazheve me variacionet CD38.

Dhe verdikti? Njerëzit me variant specifik CC raportuan nivele më të larta perceptimesh që konsiderohen të dobishme për marrëdhëniet e suksesshme, veçanërisht besimin, që korrespondon me kënaqësinë e martesës.

“Individët CC që ndiheshin më mirënjohës për partnerin e tyre, raportuan besim më të lartë tek partneri i tyre, ishin më falës ndaj partnerit dhe më të kënaqur me martesat e tyre sesa individët AC / AA”, raportuan studiuesit.

Anastasia Makhanova, psikologia që drejtoi studimin, megjithatë thotë – dhe për fat të mirë – se kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata që nuk kanë variantin gjenetik nuk do të kenë marrëdhënie të mira. “Pra, nuk është se njerëzit që nuk kanë gjenotip CC janë të dënuar të kenë probleme. Është vetëm se ata kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme në disa prej këtyre fushave, dhe kështu që ata njerëz mund të duhet të punojnë pak më shumë në ato fusha,” theksoi psikologia.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi freemalaysiatoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top