FB

April 6, 2021 | 8:10

Alergji dhe rinit, si të sillemi në kohën e Covid-19

Teshtima, hundë e zënë, sy të skuqur. Për ata që vuajnë nga alergjia, periudha e pranverës është një nga më të rrezikshmet. Giorgio Ëalter Canonica, Drejtori i Qendrës së Mjekësisë së Personalizuar për Astmë dhe Alergologji – Instituti Klinik Humanitas në Milano, e konfirmon këtë duke filluar nga një studim i publikuar nga Assosalute. Studimi shqyrtoi simptomat më “shqetësuese” për ata që vuajnë nga alergjia: në radhë të parë është teshtitja, për të cilën ankohen 51% e të intervistuarve, pasuar nga sikleti në sy (46%), hunda e zënë (36%), pikimi i hundës (31%), kollitja (23%) dhe lodhja (14%).

Nuk duhet t’i lëmë maskat

“Ata që vuajnë nga format e alergjisë vuajnë prej saj pothuajse kudo, si në ajër të hapur dhe në shtëpi, gjithashtu duke pasur parasysh faktin se të paktën 75% e pacientëve mbi moshën 18 vjeç janë të ndjeshëm, kjo ndikohet nga veprimi me shumë alergjenë, – thotë Canonica. Në vazhdim të pandemisë, ka një lajm të mirë për ata që vuajnë nga alergjia, të cilët kanë provuar se janë më pak të ndjeshëm ndaj infeksionit të Coronavirus. Mekanizmi imunologjik që përcakton alergjinë ka një efekt zvogëlues të receptorëve Coronavirus në qelizat e mukozave të frymëmarrjes. Sidoqoftë, kjo nuk nënkupton një përjashtim të përdorimit të maskës dhe praktikave të tjera që synojnë mbrojtjen nga virusi. Në të vërtetë, përdorimi i maskave ka rezultuar efektiv si një pengesë mekanike për polenin dhe për këtë arsye më pak shqetësime për ata që vuajnë nga alergjia në natyrë”.

Në çdo rast, distancimi shoqëror dhe qëndrimi në shtëpi për kohë më të gjata ndryshoi gjithashtu “dinamikën” e alergjive. Më shumë sesa poleni, i cili është gjithmonë i pranishëm, qëndrimi në shtëpi tenton të rrisë ekspozimin ndaj pluhurit dhe lagështisë. “Ne kalojmë shumë më shumë kohë në një ambient të mbyllur (të brendshëm) sesa më parë – vazhdon eksperti. Kjo u theksua nga pandemia, me një rritje të ekspozimit ndaj alergjenëve në shtëpi, të tilla si merimangat. Në vitet e fundit kemi vërejtur një rritje të alergjive në ambiente të brendshme që pjesërisht i atribuohen bashkëjetesës me disa kafshë shtëpiake (kryesisht mace dhe më pas qen) të cilat nuk i ndihmojnë ata që vuajnë nga alergjitë e frymëmarrjes dhe që mund të çojnë në rinit alergjik”.

Në të kundërt, koha më e shkurtër e kaluar jashtë do të thotë një ekspozim i zvogëluar ndaj polenit, i cili është zvogëluar gjithashtu nga përdorimi i maskave. Për më tepër, kufizimet e vendosura me forma diferenciale të bllokimit kanë shënuar një ulje të niveleve të ndotjes: “Kjo – komenton Canonica – ka çuar në një ulje konsekuente të acarimit të mukozave të traktit respirator që rezulton nga cilësia e ajrit: një tjetër faktor pozitiv për ata që vuajnë nga alergjitë e frymëmarrjes, edhe nëse mund të jetë një situatë e përkohshme”.

Si të sillemi?

Ka disa kundërmasa që mund të miratohen ndaj alergjive jashtë shtëpisë, pasi ato ndryshojnë në varësi të klimës. Disa masa paraprake – përveç maskave – janë shmangia e daljeve në orët e para të ditës, kur pllenimi është më intensiv dhe nëse udhëtoni me makinë, këshillohet të mbani mend që të pastroni filtrat dhe të kufizoni ekspozimin sa më shumë që të jetë e mundur.

Nga ana tjetër sjelljet e virtytshme në shtëpi mund të bëjnë një ndryshim: ajrosni shpesh dhomat dhe në kohën e duhur të ditës për të ekuilibruar nivelet e lagështisë, pastroni shpesh dhe tërësisht për të eliminuar pluhurin, merimangat dhe polenin sa më shumë që të jetë e mundur.

Për të sëmurët nga alergjia është e rëndësishme të përdoren barna të tilla si antihistamine, të merren nga goja ose hunda, ose spraj anti-alergjikë që mund të përdoren për trajtimin e etheve.

Në përfundim, Canonica rekomandon gjithashtu përdorimin e antihistaminave që nuk shkaktojnë përgjumje: duke mos pasur efekte qetësuese, këto ilaçe janë në gjendje të sigurojnë punë të mirë dhe performancë shkollore, duke lejuar që të kryeni normalisht aktivitetet e përditshme.

Kujdes: ky qëndrim duhet të merret nëse shqetësimet janë të rastit. Në format më serioze është e domosdoshme të konsultoheni me mjekun.

 

 

Burimi / https://dilei.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top