FB

February 2, 2023 | 9:50

Arsyet pse duhet të luftojmë për t’i dhënë fund një marrëdhënieje jo të shëndetshme

Ndërsa asnjë marrëdhënie nuk është e përsosur, disa mund të shkaktojnë një ndikim të konsiderueshëm të dëmshëm në shëndetin, lumturinë dhe mirëqenien tuaj të përgjithshme.

Për disa marrëdhënie, këto efekte negative mund të jenë të lehta për t’u dalluar pasi ato janë qartazi toksike dhe abuzive, por marrëdhëniet e tjera kanë shenja më delikate të të qenit jo të shëndetshme. Është e rëndësishme të kuptohet se me kalimin e kohës, çdo marrëdhënie është e ndryshme dhe mund të shohë disa ndryshime. Por disa cilësi priren të karakterizojnë marrëdhënie jo të shëndetshme. Shumë njerëz nuk janë në gjendje ta bëjnë këtë për një mori arsyesh.

Lumturia e Marrëdhënies

Ka disa arsye që mund të ndikojnë drejtpërdrejt në largimin e marrëdhënies. Ju mund të prisni të shihni nëse partneri juaj është i gatshëm të bëjë ndryshimet që keni kërkuar të bëni. Përndryshe, nëse jeni të gatshëm të bëni një marrëdhënie të funksionojë, mund të provoni strategji të ndryshme për të parë se çfarë mund t’ju ndihmojë. Një nga gjërat më të vështira që mund t’i bëni vetes është të kaloni kohë duke u përpjekur ta bëni veten të prisni ose të dëshironi më pak. Kjo bëhet veçanërisht kur ne përpiqemi të gjejmë paqe me atë që kemi tashmë.

Emily H Sanders gjithashtu përmend se kur njerëzit janë në një lidhje afatgjatë që përfundon, mund të jetë e vështirë. Kjo është për shkak se ata mund të ndihen të mërzitur për përfundimin e një marrëdhënieje për të cilën kanë investuar kaq shumë kohë dhe energji. Njerëzit vazhdojnë të investojnë pa dashur të ndihen sikur ajo kohë ishte e humbur. Për të tjerët, fillimi i çdo marrëdhënieje është shpesh faza më e mirë. Ju mund të mbani përvojën e atij fillimi dhe të besoni se mund të ktheheni në atë vend përfundimisht.

Nëse keni frikë të jeni vetëm, largimi nga një marrëdhënie mund të jetë veçanërisht nxitës për ju. Ju mund të jeni të shqetësuar se nuk do të jeni në gjendje të gjeni dikë tjetër, duke ju detyruar të vendosni për një marrëdhënie më pak se të merituar dhe jo vetëm. Në mënyrë të ngjashme, përfundimi i një marrëdhënieje vjen me grupin e vet të pengesave, duke përfshirë ato emocionale. Ju mund të mos ndiheni gati për të përballuar pikëllimin që vjen me një ndarje.

Njerëz të tjerë të përfshirë

Një partner në një marrëdhënie toksike mund t’ju bindë se ju jeni problemi në lidhje. Pra, në vend që të dilni prej saj, ju kaloni kohë duke punuar me veten duke shpresuar se gjërat do të përmirësohen. Përndryshe, një partner mund të mos jetë i vetmi që ju inkurajon të qëndroni në një marrëdhënie toksike. Ju mund të jeni të rrethuar nga miq dhe familjarë që nuk e dinë se sa e pashëndetshme është marrëdhënia.

Më shumë faktorë në lojë

As marrëdhëniet toksike nuk i kanë të gjitha ditët e këqija. Kjo është pikërisht ajo që i bën ata kaq konfuzë. Ju mund ta zgjidhni atë konfuzion, duke e bërë të vështirë për ju largimin.

Përveç kësaj, largimi nga një marrëdhënie kërkon burime financiare, veçanërisht nëse keni qenë të varur nga partneri juaj. Mungesa e mjeteve financiare mund t’ju dekurajojë të largoheni. Për më tepër, disa njerëz mund ta kenë të rrezikshme fizikisht të largohen.

Njerëzit shpesh largohen nga një marrëdhënie, por më pas vendosin të kthehen për të kuptuar më shumë rreth marrëdhënies. Kjo duket diçka si “A ishte vërtet aq keq sa mbaj mend?” ose “Ndoshta ata kanë bërë ndryshime tani”. Dinamika juaj e kaluar mund të luhet edhe në marrëdhënien tuaj të tanishme. Nëse në mënyrë të pandërgjegjshme keni zgjedhur metodën e përpjekjes për të riparuar ose shëruar duke qëndruar në marrëdhënien tuaj në të kaluarën, mund të jeni më të gatshëm ta bëni atë në të tashmen.

 

 

 

 

Burimi / News 18

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top