FB

August 5, 2022 | 7:45

Besoni tek vetja juaj, sepse ndonjëherë është kaq e vështirë!

Të besosh në veten tënde do të thotë të kesh besim në burimet e tua, të vlerësosh veten dhe të dish të shfrytëzosh sa më shumë potencialin tënd. Nëse nuk besoni në veten tuaj, marrëdhëniet tuaja vuajnë, ashtu si sfera e punës dhe sociale.

Është e vështirë të besosh në veten tënde, sepse si fëmijë ata na mësojnë të mos e bëjmë këtë

Në fakt, nëse mendoni për këtë: është e vështirë të besosh në veten tënde kur askush nuk na ka treguar ndonjëherë se si ta vlerësojmë veten. Fatkeqësisht, shumë prej nesh janë rritur me modele prindërore që nuk janë shumë të kujdesshëm dhe as të vetëdijshëm për pasojat e stilit të tyre edukativ. Ata në mënyrë implicite na mësuan të mos e duam njëri-tjetrin, të mos respektojmë njëri-tjetrin, të injorojmë nevojat tona dhe të mos besojmë në burimet tona. Ditë pas dite, në mënyrë implicite kemi mësuar se ka gjithmonë diçka më të rëndësishme se ne! Disa prej nesh u nënçmuan, të tjerët u tallën, të tjerë të tjerë u shpërfillën, nuk u dëgjuan.

Si të besoni në veten tuaj dhe të filloni të jetoni përsëri

Pushimet që të mësojnë se ke vlerë

Kur fillojmë një histori dashurie dhe ndonjëherë edhe një punë, kemi zakonin e keq të të qenit totalitar, domethënë të lëmë mënjanë të gjithë pasionin tonë për t’i kushtuar gjithë kohën një aktiviteti të caktuar.

Lejojini vetes luksin për të thënë “jo”

Nëse vetëvlerësimi juaj i ulët ju bën të kënaqni nevojat e të tjerëve dhe e gjeni veten duke ofruar favore që nuk i dëshironi, atëherë jepini vetes luksin për të thënë “jo”. Mësoni të thoni “jo” me vendosmëri, pa dhënë justifikime sepse nuk keni nevojë të kërkoni falje nëse keni vendosur të respektoni veten!

Bëjini vetes një dhuratë

Vërtetë, mund të jetë e vështirë të shpenzoni para për veten tuaj, veçanërisht në kohë të varfërisë financiare, por edhe gjërat e vogla mund të na ndihmojnë. Disa njerëz janë mësuar të bëjnë dhurata të mëdha dhe gjeste sensacionale për të tjerët, por kur vjen puna për t’i dhënë vetes, ata bëhen kursimtarë!

Kërkoni atë që ju nevojitet

Mjerisht, disa prej nesh duhet të bëjnë aq thellë pa gjithçka, saqë madje shmangim të kërkojmë ndihmë. Nëse nuk i shprehni qartë nevojat tuaja, nuk ka gjasa që të tjerët t’i plotësojnë ato në mënyrë të qartë.

Mos u dorëzo!

Të mos heqësh dorë është rregulli i parë themelor për të realizuar çdo projekt. E vërteta është se ne të gjithë kemi frikë dhe askush nuk ka një shkop magjik. Pra, po, duhet të jemi të vetëdijshëm se do të ketë vështirësi, pengesa, sigurisht që do të gabojmë. Ajo që mund të bëjmë është të fillojmë që andej, nga ato gabime.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top