Dëshmi

September 18, 2020 | 8:09

Blerina Mërtiri: Viti 2020 në imagjinatën e një fëmije

 

Imagjinata është aftësia për të shpikur imazhe të objekteve joekzistente ose atyre që nuk janë afër. Fëmija hulumton botën dhe ballafaqohet gjithnjë e më shpesh me realitetin .Çdo gjë për ta është emocionuese. Fëmijanë janë aftësinë për të imagjinuar dhe atë që nuk ekziston, duke organizuar ngjarjet në mendjen e vet. Është pothuajse e pamundur që fëmijët të mbrohen nga informacionet që qarkullojnë në televizion apo rrjete sociale.

Blerina Hima Mërtiri Mësuese në shkollën “Andon Xoxa”, Fier

Blerina Hima Mërtiri
Mësuese në shkollën “Andon Xoxa”, Fier

Viti 2020 ka qenë një vit i mbushur me ngjarje të pazakonta dhe stresuese për të gjithë. Këto ngjarje natyrisht kanë prekur edhe përditshmërinë e fëmijëve tanë. Ata kanë humbur rutinën e tyre, ndjekjen e mësimit në mënyrë të zakonshme, lojërat me shokët e shoqet e tyre. Fëmijët, që janë vëzhgues të përhershëm të ngjarjeve përreth tyre mund të jenë ndikuar nga kjo gjendje. Gjatë kësaj kohe ata janë të ekspozuar ndaj informatave që ofrohen në mediat e ndryshme dhe ndaj bisedave të të rriturve rreth situatave aktuale. E para është loja e “vëzhgimit” të situatave, më pas vjen radha e krijimtarisë me imagjinatat e tyre. Fëmijët ndoshta nuk shprehen, por kanë mënyrat e tyre.

096c6f4e-2f75-4849-aabc-3f32e0b91805

Rajli Mjolli, nxënës i klasës së katërt

Rajli Mjolli, nxënës i klasës së katërt

Ja si e paraqet vitin 2020 Rajli Mjolli, nxënës i klasës së katërt në një shkolle jopublike në Tiranë. Me fantazinë e tij, ai ka krijuar një kolazh me foto të 9-muajve të vitit 2020, duke paraqitur për çdo muaj nga një ngjarje që ka ndodhur.

Janar / Lufta midis Amerikës dhe Iranit.

Shkurt / Zjarre masive në Australi.

Mars / Shfaqja e Covid-19 në Shqipëri.

Prill / Në Indi ndalohet përdorimi i TIK-Tok.

Maj / Policia vrau George Flloid, një njeri me ngjyrë.

Qershor / Protesta të zezakëve në Amerikë.

Korrik / U hap fjalë se ishte kapur një dragua.

Gusht / Shpërthim në Bejrut.

Shtator / Fillon shkolla në kushte korone.

Tetor / ?

Nëntor/ ?

Dhjetor/ ?

Kjo është një fantazi e thjeshtë fëmije, por që tregon shumë për inteligjencën e brezit të ri, i cili ka nevojë për mbështetje dhe inkurajim nga e gjithë shoqëria.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top