FB

June 20, 2022 | 8:00

Boshti zorrë-tru: si ndikon psikika në trupin tuaj

Zorra është një pjesë e organizmit shpesh e nënvlerësuar, në fakt ajo kryen funksione të rëndësishme që kontribuojnë në mirëqenien tonë fizike, por edhe atë psikologjike. Jo çuditërisht, tregohet edhe me termin “truri i dytë”.

Çfarë është mikrobiota?

Mikrobiota e njeriut është tërësia e të gjithë mikroorganizmave që jetojnë në simbiozë me trupin e njeriut; ndërsa mikrobioma është grupi i të gjitha gjeneve që ata janë në gjendje të shprehin dhe ndërveprimet e tyre me trupin tonë. Mikrobioma, pra, është një trashëgimi reale e përgjithshme gjenetike (gjenom) e popullatave mikrobike dhe ndërveprimet e tyre.

Boshti zorrë-tru

Ndërveprimi midis zorrëve dhe trurit është quajtur boshti zorrë – truri dhe është një temë gjithnjë e më interesante në kërkimet klinike. Ky aks karakterizohet nga një sistem komunikimi dydrejtimësh midis Sistemit Nervor Enterik dhe Sistemit Nervor Qendror përmes ndërmjetësimit të rrugëve humorale, neuroendokrine dhe imune (boshti mikrobiom-zorrë-tru). Komunikimi ndërmjet mikrobeve dhe trurit ndodh përmes një rruge të parë që është ajo e nervit vagus; ky inervim është tashmë i strukturuar gjatë zhvillimit të fetusit dhe më pas stabilizohet përfundimisht pas lindjes, duke kontribuar në funksionet shqisore dhe motorike (p.sh. ngopje, nauze, dhimbje, etj.).

Mikrobiota dhe simptomat psikologjike

Gjithnjë e më shumë kërkime përqendrohen në ndikimin e mikrobiotës gjithashtu në cilësinë e humorit dhe në zhvillimin e ankthit dhe stresit. Kur çrregullimet gastrointestinale janë të pranishme, është e pashmangshme të pësoni një ndryshim në humor, gjithashtu gjendjet e ankthit dhe stresit mund të prodhojnë ose përkeqësojnë (dhe në disa raste kronizojnë) çrregullime gastrointestinale si fryrje, meteorizëm, diarre, kapsllëk dhe shumë më tepër. Rolin e luajtur nga ky organ dhe nga mikrobiota, grupi i baktereve ‘të mira’ që jetojnë në një. simbiotik me njeriun brenda tij, në rregullimin e humorit të individit dhe çrregullime rënduese si ankthi dhe depresioni është njohur prej disa kohësh por nuk ishte e qartë se si mund ta kryenin këtë veprim këta mikroorganizma.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top