FB

January 31, 2023 | 9:13

Si ta njohësh narcisin patologjik në 6 pika (dhe të qëndrosh larg tij)

Narcisizmi është një çrregullim i vërtetë i personalitetit dhe prek burrat më shumë se gratë. Ata që vuajnë prej saj jo vetëm që ndihen veçanërisht të rëndësishëm, unik, jashtëzakonisht magjepsës, por kërkojnë vëmendje të vazhdueshme dhe admirim të pakushtëzuar.

Si të njohësh një narcist?

Në fillim të marrëdhënies ai është i menduar dhe premton shumë por vetëm me fjalë. Ndoshta, ditën e dytë të njohjes, ai tashmë shpall synimet e martesës.

Ka prirjen të paraqitet si e lirë nga dyshimet dhe pasiguritë.

Është megalomane. Mendimet dhe planet e tij janë gjithmonë madhështore dhe ai ka një pikëpamje të shtrembëruar për veten: ai ekzagjeron arritjet dhe talentet e tij.

Ka iluzione madhështie

Ai është vazhdimisht në kërkim të konfirmimit, vëmendjes, konsensusit dhe sa herë që dilni së bashku ai inskenon një shfaqje në të cilën ai është protagonist dhe ju shpatulla e tij. E gjithë kjo është një simptomë e brishtësisë dhe pasigurisë, por kini kujdes të shndërroheni në Një Kryq të Kuq dhe pretendoni ta shpëtoni: është praktikisht një sfidë e pamundur dhe do të dilnit gjithmonë të thyer emocionalisht.

Përsosmëria

Pasoja e drejtpërdrejtë e ndjenjës superiore ndaj të tjerëve e çon atë të ketë gjithmonë standarde të larta dhe shumë të ngurtë – ose e bën sipas mënyrës së tij ose asgjëje – dhe të jetë snob: ai e konsideron veten më të mirë se ti dhe ti e mërzite lehtë.

E përçmojnë partnerin

Pak nga pak ai zëvendëson qëndrimin fillestar sigurues dhe të kujdesshëm me një qëndrim çmues dhe tejet kritik ndaj partnerit të tij.

Nuk është empatike

 Dhimbja e tij është gjithmonë e madhe, problemet e tij gjithmonë të mëdha, ndërsa ju nuk jeni në gjendje të ndjeni as një të dhjetën e dhimbjeve të tij dhe ju nuk keni asnjë problem serioz në jetë. Ai kërkon ngushëllim dhe ngushëllim, por nuk e ka për zemër t’ju japë nëse keni nevojë për të.

Ai është manipulues

Ndonjëherë, nën kërcënimin e braktisjes, ajo e detyron partnerin të presë lidhjet me rrjetin e marrëdhënieve përpara marrëdhënies (prindërit, puna, miqtë). Kështu, narcisi bëhet gjithnjë e më i domosdoshëm, sepse e bën tokën e djegur përreth tjetrës, duke ushtruar kështu një formë gjithnjë e më të ngutshme të fuqisë dhe kontrollit dhe duke nxitur një varësi të vërtetë emocionale nga partneri.

3 KËSHILLA PËR TË HEQUR QAFE PASOJAT E NARCISIT PATOLOGJIK

Zhvilloni autonominë

Të jetuarit me një person nuk do të thotë të jesh një “skllav” dhe në varësi të asaj që ai kërkon prej jush. Përcaktoni piketat, pikat me veten në të cilat nuk doni të hiqni dorë nga mirëqenia juaj psikofizike. Kritikat mund të jenë pak a shumë konstruktive, por poshtërimet janë vetëm shkatërruese dhe ju nuk e meritoni.

Puno për vetëvlerësimin

Nëse e vlerëson atë që je, atë që mendon dhe ndjen atëherë do të jesh më pak i prekshëm dhe manipulueshëm.

Praktiko të jesh më i  sigurt se mendimet

Mendimet e tua kanë edhe rëndësi dhe është e drejtë që mund t’i shprehësh ato me vendosmëri. Mos u frikëso nëse nuk di si ta bësh: është thjesht një çështje ushtrimesh dhe zakonesh të mira.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top