FB

February 3, 2023 | 8:52

Çfarë do të thotë të jesh i vetëdijshëm?

Kur flas për të qenë një udhëheqës i ndërgjegjshëm, është e lehtë të supozohet se gjithçka që dua të them është të jesh një udhëheqës i vetëdijshëm dhe ndoshta një udhëheqës më i ndjeshëm. Kjo është e vërtetë, por nuk kap thellësinë e plotë të asaj që dua të them. Më lejoni të shpjegohem.

j

Për disa, mendimet dhe emocionet e tyre janë aq tërheqëse, saqë ata e identifikojnë veten plotësisht me mendjen e tyre dhe mendimet që ajo gjeneron. Për të tjerët, ekziston një hapësirë midis mendimeve të tyre dhe të qenit të vetëdijshëm se kanë mendime. Është sikur ata mund ta përjetojnë veten duke pasur mendime nga një perspektivë e personit të tretë.

Kur të mund ta shihni mendimin ose emocionin për atë që është, atëherë mund të zgjidhni se si të përgjigjeni. Kur jeni në mëshirën e mendimeve dhe emocioneve tuaja, zakonisht nuk keni zgjidhje. Ky është ndryshimi midis të vepruarit dhe reagimit. Të jesh i vetëdijshëm është me të vërtetë të jesh në kontakt me ‘vetëdijen’ që përjeton mendimet dhe emocionet e tua në radhë të parë.

Prandaj, të bëhesh një “udhëheqës i ndërgjegjshëm” do të thotë të bëhesh një udhëheqës që është i vetëdijshëm për këtë vetëdije dhe më pas të jesh i gatshëm të operosh nga mençuria dhe mirëkuptimi që ajo sjell. Kjo tingëllon shumë e thjeshtë dhe është e tillë.

Ka disa shenja që mund t’i kërkoni kur veproni nga vetëdija juaj dhe jo nga egoja juaj. Unë i referohem librit të Eckhart Tolle, Një Tokë e Re, në këtë pikë. Ai vëren se ka tre mënyra se si ndërgjegjja mund të rrjedhë përmes jush dhe në atë që po bëni. Nëpërmjet:

-Pranimi – mund të mos ju pëlqejë situata juaj, por me vetëdije zgjidhni t’i pranoni gjërat ashtu siç janë në këtë moment.

-Gëzimi – përjetoni dhe gjeni gëzim në atë që bëni. Kur jeni të mërzitur, të irrituar ose vërtet nuk dëshironi të bëni diçka, atëherë nuk po veproni nga një këndvështrim i vetëdijshëm – përveç nëse jeni në gjendje ta pranoni situatën.

-Entuziazmi – kur jeni vërtet në harmoni dhe duke ndjekur ndërgjegjen tuaj, atëherë përjetoni një fuqi që është infektuese dhe e dobishme për të gjithë rreth jush.

Nëse jeni në një pozicion drejtues, atëherë mund të jetë e vlefshme të shikoni se sa pranim, gëzim dhe entuziazëm ka në punën tuaj. Nëse rrallë përjetoni ndonjë nga këto emocione, atëherë udhëheqja mund të mos jetë mënyra juaj për të kontribuar në botë.

Nëse e kundërta është e vërtetë, atëherë me siguri po e ndiqni profesionin tuaj në jetë dhe po e udhëhiqni me vetëdije.

Sfida juaj në botën tonë materialiste është të krijoni kushtet ku ata që ju ndjekin mund të përjetojnë pranimin, gëzimin dhe entuziazmin e tyre në atë që bëjnë më mirë.

Unë parashikoj se do të arrijmë gjëra edhe më të mahnitshme kur kjo të ndodhë.

 

*Charlie Efford, drejtori i Conscious Leaders, i cili ofron përvojën e tij për të zhvilluar liderë që përmirësojnë jetën e punës së të tjerëve.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top