FB

February 3, 2023 | 8:36

Çrregullimet e ankthit tek adoleshentët dhe të rinjtë: një epidemi e heshtur

 

Mirko është në universitet, si çdo ditë. Por papritur diçka ndryshon. Ekuilibri i tij është prishur dhe do të duhen vite para se Mirko të rifitojë atë mirëqenie emocionale që është parakushti për të jetuar një jetë të plotë. Problemi i Mirkos quhet ankthi dhe sot çrregullimet e ankthit, sidomos tek adoleshentët dhe shumë të rinj, janë të shpeshta.

alberto-pellai

Nga Alberto Pellai, psikoterapist, mjek, studiues dhe shkrimtar italian

 

Falë pandemisë, një jete plot pasiguri dhe një brishtësie që karakterizon si të rriturit ashtu edhe fëmijët, shpesh ndodh që ankthi të na mbajë peng jetën dhe të jetojmë të bllokuar në burgun e tij. Sigurisht, ka një rrugëdalje, por duhet ta dëshironi dhe ta kërkoni. Mirko, pas shumë vuajtjeve dhe përpjekjeve, e kërkoi dhe e gjeti.

Dhe ai e tregon këtë në një podcast të bukur të titulluar “Kur më së paku e prisni”, që është një udhëtim i vërtetë drejt shqetësimit psikologjik rinor të treguar nga protagonistët e drejtpërdrejtë.

j1

Këto janë histori që flasin për vuajtjet – të të rinjve dhe familjeve të tyre – por edhe për guxim të madh, të mundësisë për të shkuar përtej momentit të errët, për të rizbuluar qetësinë dhe vullnetin për të jetuar. Është realizuar nga Nicoletta Carbone e Radio 24 së bashku me Progetto Itaca, një fondacion që mbështet njerëzit me çrregullime të shëndetit mendor dhe familjet e tyre. Mendoj se është një mjet shumë i dobishëm që ndihmon për të kuptuar se brishtësia psikike mund të shfaqet në momentet më të përditshme të jetës sonë.

Por mbi të gjitha është e rëndësishme të flasim për të për të kapërcyer stigmën sociale dhe për të kërkuar ndihmë. Për mendimin tim është gjithashtu një stimul i shkëlqyer për të folur në klasë me adoleshentët për diçka që, në një mënyrë apo tjetër, po kalon në jetën e tyre si një valë dhe shumë prej tyre janë të mbytur prej saj. Por ata nuk i tregojnë askujt për këtë. Gjeni podkastin në lidhjen që lidhet me këtë postim. Ndajeni atë me prindërit dhe edukatorët e tjerë. Të dëgjosh është vërtet mirë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top