FB

May 13, 2022 | 11:31

Çfarë është ndrojtja ekstreme dhe 5 këshilla për ta kapërcyer atë

Të duash dhe të mos jesh në gjendje: kjo është një nga ndjesitë e zakonshme për ata me ndroje ekstreme. Ata që jetojnë në këtë mënyrë mendojnë se janë ata që kanë mbetur duke parë nga ana tjetër e rrugës ndërsa miqtë e tyre argëtohen duke luajtur futboll, ndërsa imagjinojnë veten duke vrapuar pas topit.

1586-large

Çfarë është ndrojtja ekstreme?

Për ata që ndiejnë drojë ekstreme, ekspozimi ndaj njerëzve të tjerë është shqetësues, sepse ndonjëherë merr forma të dukshme, si dridhje, kërcitje zëri, djersitje dhe ndjenjë të fikëti. Kështu, për të shmangur këtë shqetësim, njerëzit shpesh tërhiqen gjithnjë e më shumë në vetvete. Përveç shkaqeve gjenetike, ndonjëherë ai buron nga përvoja (e tyre ose e dikujt tjetër) e një situate stresuese që u përjetua si një ngjarje traumatike.

5 këshilla për të kapërcyer drojën ekstreme

  • Mos harroni se asgjë nuk është përgjithmonë. Është e rëndësishme të besojmë në veten tonë dhe të besojmë në mundësinë e ndryshimit. Ndoshta kemi qenë të trembur për një kohë të gjatë dhe jemi ndjerë keq dhe kemi qenë të kufizuar në përmbushjen e dëshirave tona. Megjithatë, kjo mund të ndryshojë.
  • Gjeni një “mënyrë” që ndihet e drejtë. Askush nuk thotë se për të mos qenë i turpshëm është e nevojshme të shkosh në ekstremin tjetër: të jesh jeta e festës ose të bëhesh personi më ekstrovert në grup.
  • Kapni mundësitë. Shumë herë, të imagjinosh një situatë të frikshme bëhet një justifikim për të qëndruar në shtëpi. Megjithatë, ndihmon shumë për të kapërcyer atë inerci dhe thjesht të dalim jashtë, të ndërveprojmë me njerëzit dhe të bojkotojmë ato mendime që na kufizojnë.
  • Ekspozoni veten gradualisht. Kjo shkon paralelisht me pikën e mëparshme. Mund të filloni duke ndërmarrë hapa të vegjël. Për shembull, vendosni të merrni pjesë në grupin tuaj të vogël të punës në vend që të merrni pjesë para gjithë klasës.
  • Punoni në aftësitë sociale që inkurajojnë kontaktin me të tjerët dhe ju lejojnë të komunikoni. Për shembull, mësoni si të jepni një mendim, të jepni kritika konstruktive, të refuzoni një kërkesë dhe të pranoni një ftesë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi steptohealth.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top