FB

May 13, 2022 | 11:20

Rreziku i përvojave psikotike mund të fillojë në fëmijëri

Është kuptuar prej kohësh se faktorët mjedisorë dhe socio-ekonomikë – duke përfshirë pabarazinë e të ardhurave, varfërinë familjare dhe ndotjen e ajrit – rrisin rrezikun e një personi për të zhvilluar përvoja të ngjashme me psikotike, të tilla si halucinacione delikate dhe deluzione që mund të bëhen pararendëse për një diagnozë të skizofrenisë më vonë në jetë.

bf378fbc2c1a3417-1024x684

Hulumtimet janë përqendruar prej kohësh tek të rriturit e rinj, por tani, falë të dhënave nga Studimi i Zhvillimit Kognitiv të Trurit të Adoleshentëve (ABCD), studiuesit në Universitetin e Rochester kanë zbuluar se këta faktorë rreziku mund të vërehen te fëmijët para adoleshencës. “Këto gjetje mund të kenë një ndikim të madh në iniciativat e shëndetit publik për të reduktuar rrezikun e përvojave psikotike,” tha Abhishek Saxena, një student i diplomuar në departamentin e Psikologjisë në Universitetin e Rochester. “Kërkimet e kaluara janë fokusuar kryesisht në faktorët biologjikë që çojnë në zhvillimin e çrregullimeve të spektrit të skizofrenisë, por ne tani e dimë se faktorët socialë dhe mjedisorë mund të luajnë gjithashtu një rol të madh në rrezikun dhe zhvillimin e skizofrenisë. Dhe ky studim tregon se këta faktorë ndikojnë te njerëzit duke filluar nga një moshë shumë e re.”

“Është shqetësuese që lidhja midis këtyre ekspozimeve dhe përvojave të ngjashme me psikotikët janë tashmë të pranishme në fëmijërinë e vonë,” tha David Dodell-Feder, Ph.D., asistent profesor i Psikologjisë dhe Neuroshkencës dhe autori kryesor i këtij studimi. “Fakti që ndikimi i këtyre ekspozimeve mund të ndodhë qysh në moshën para adoleshencës, thekson rëndësinë e parandalimit të hershëm.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi neurosciencenews.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top