FB

May 11, 2022 | 9:45

Çfarë është pozitiviteti toksik?

Pozitiviteti dhe optimizmi janë thelbësore për jetën tuaj (edhe përsa i përket shëndetit). Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se teprimi dhe përdorimi i këtyre nuancave të karakterit si një mënyrë për të shmangur ose shtypur emocionet negative, për veten ose për të tjerët, mund të bëhet ajo që njihet si “pozitiviteti toksik”.

ÇFARË ËSHTË POZITIVITETI TOKSIK?

Pozitiviteti toksik i referohet një besimi të ushqyer me forcë se pa marrë parasysh se çfarë telashesh po kalon dikush, ata duhet të mbajnë një mentalitet pozitiv në vend që të marrin hapësirën mendore që u nevojitet për të vlerësuar ndjenjat e tyre. Dhe ndërsa shikimi në anën e mirë të gjërave nuk është një gjë e keqe në vetvete, ekspertët argumentojnë se ajo bëhet toksike kur shtyhet në ekstrem.

Pozitiviteti toksik është një fasadë artificiale. Ai zhvlerëson emocionet, përvojën e jetuar të të tjerëve dhe krijon presion për t’u përshtatur me një qëllim të paarritshëm dhe të pashëndetshëm. Ai përjashton ndjeshmërinë, që do të thotë që ju në të vërtetë dëgjoni dikë për të kuptuar dhe ndjerë më mirë atë që personi tjetër po ndjen, prandaj, pozitiviteti toksik mund ta bëjë marrësin të ndihet shumë më keq.

Në epokën e mediave sociale, këto mesazhe janë shndërruar në një obsesion jo të shëndetshëm për të “shfaqur” pozitivitetin tonë në vend që të përpunojmë situatat në mënyrë pragmatike. Lëvizja e Epokës së Re na tha që të evoluojmë, ose të jetojmë një jetë më të mirë, ose të jemi një qenie njerëzore e vetë-realizuar më mirë. Dhe kjo lumturi është sinonim i bollëkut material. Pra, nëse nuk keni gjithçka që shihni në internet, në media ose në TV, mirë, ky është faji juaj. Një iluzion i tmerrshëm që mund të shkaktojë depresion.

SI TA PARANDALONI PROBLEMIN?

Njohja e pozitivitetit toksik tek vetja dhe tek të tjerët është hapi i parë për ta përjashtuar atë, por ka gjëra të tjera që mund të bëni për të zhvilluar një qasje më të shëndetshme. Duhet të jeni të gatshëm të vendosni kufij me miqtë në jetën reale dhe në internet.

Vetëdija është po aq e rëndësishme, pasi mund t’ju ndihmojë të kuptoni se cilat janë ndjenjat tuaja të vërteta, në mënyrë që të mësoni të menaxhoni emocionet tuaja në vend që t’i mohoni ato. Kjo gjithashtu mund t’ju ndihmojë të deshifroni se cilët miq po shprehin ndjeshmëri të vërtetë.

 

 

Burimi / https://www.donnad.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top