FB

July 30, 2022 | 8:45

Çfarë lloj fëmije do të vriste nënën e tij?!

Më 19 korrik 2022, një vrasje e pazakontë ndodhi në një vend të pamundur. Njëzet e gjashtë vjeçari Doug Solomon rrahu për vdekje nënën e tij 65-vjeçare, Diane Gallagher, me një llambë tavoline. Më pas ai u hodh nga ndërtesa e tyre e apartamenteve luksoze 16-katëshe në New York City. Të dy vdiqën në vendngjarje. Kur babai i tij ishte nisur për në punë dy orë më parë, të dy ishin në gjumë të thellë. Ai nuk ishte abuzuar kurrë. Ai nuk kishte psikozë. Ai nuk kishte precedentë penalë. Askush nuk mendoi se ai ishte një psikopat. Por, prapë, ai vrau nënën e tij. Pse?

Një familje e pasur

Doug është i vetmi që mund t’i përgjigjet kësaj pyetjeje dhe ai ka ikur. Pra, njerëzit që ai la pas duhet të analizojnë të dhënat dhe të krijojnë një pamje që ka kuptim. Mendimet e mia rrjedhin nga ajo që ne dimë deri më tani dhe si sinkronizohet me atë që dimë për shkelës të ngjashëm. Ne e dimë se Doug ka disa avantazhe materiale që shumica e fëmijëve nuk i kanë. Ai ndoqi shkollën prestigjioze Poly Prep Country Day School, ku shkëlqeu në lakros. Ish-shokët e klasës e përshkruajnë atë si zemërmirë, të vërtetë dhe mendjelehtë, por që i mungon shtysa ose motivimi për të pasur sukses në fushë ose jashtë saj. Doug kishte një motër me arritje të larta që do të martohej. Babai i tij është ish-gjyqtari i Gjykatës së Lartë të Manhatanit, Charles Solomon. Pas ngjarjeve të fundit, drejtësia në pension tha se nuk ishte afër djalit të tij, por gruas së tij. Njerëzit që e njihnin dhe e donin Dianën e përshkruanin atë si inteligjente, të ëmbël dhe të folur mirë. Ajo ishte një kërcimtare e talentuar.

Duke humbur rrugën

Kalimi nga shkolla e mesme në kolegj mund të jetë i ndërlikuar. Ka një rrugë të drejtpërdrejtë nga kopshti deri në diplomimin e shkollës së mesme për shumicën e fëmijëve, pa u menduar shumë. Rruga është më e qetë dhe kursi më i lehtë për disa, por destinacioni është përgjithësisht i njëjtë. Megjithatë, pas shkollës së mesme, rruga degëzohet. Fëmijët me prindër të arsimuar shpesh inkurajohen të ndjekin të njëjtën rrugë dhe të shkojnë në kolegj. Kështu bëri edhe Doug Solomon, duke hyrë në Kolegjin Rhodes në vjeshtën e vitit 2014. Në fund të vitit të tij të parë, ai u kthye në shtëpi. Është e paqartë nëse ai u largua apo u largua. Charles Solomon u tha hetuesve se djali i tij filloi të pinte alkool dhe të pinte duhan marihuanë kur ai ishte larg në kolegj dhe nuk e ndaloi kurrë. Ai gjithashtu i tha policisë se djali i tij “kishte një temperament” dhe mund të “frustrohet” kur nuk ia dilte.

Shmangia e paragjykimeve të pasme

Shumë prindër përpiqen të dinë se çfarë të bëjnë kur një i ri i rritur del nga rruga. A u siguroni një vend të sigurt për t’u ulur, duke menduar se do ta bëjë më të lehtë për ta të kuptojnë gjërat? Nëse po, për sa kohë? A i dëboni ata, duke përdorur dashurinë e ashpër për të komunikuar se ata janë një i rritur ligjor dhe plotësisht i aftë për të lundruar kalimin nga varësia në vetë-mjaftueshmëri? Nëse fëmija juaj po vetë-mjekohet me drogë dhe alkool, si duhet ta ndryshojë kjo strategjinë tuaj?

Nuk është shumë e lehtë

Ish-gjyqtari thuhet se tha se ai dhe Diane diskutuan të ardhmen e djalit të tyre një natë më parë dhe po shqyrtonin se cilat opsione ishin më të mira për djalin e tyre problematik. A kishin vendosur se mjafton? A kishte lidhje ky diskutim me debatin mes Doug dhe nënës së tij të nesërmen? Ka kaq shumë pyetje pa përgjigje.

Çfarë lloj fëmije do të vriste nënën e tij?

Një i/e rrallë. Matricia, vrasja e nënave nga fëmijët e tyre biologjikë, ndodh në më pak se 2 për qind të të gjitha vrasjeve në SHBA kur autori e njeh viktimën. Shumica janë vrarë nga djemtë e tyre të rritur. Doug ndante disa gjëra të përbashkëta me shumë nga këta vrasës. Shumica e autorëve janë nën 30 vjeç. Ata janë beqarë dhe jetojnë në shtëpinë e familjes në momentin e krimit, vendi ku 91 për qind kryejnë vrasjen. Shumica jetonin me prindërit e tyre. Arma më e zakonshme e vrasjes (33 përqind) ishte një instrument i hapur; Doug rrahu për vdekje nënën e tij me një llambë tavoline. Një debat pothuajse gjithmonë i paraprin vrasjes; me sa duket kjo ishte e vërtetë në situatën e Doug. Pothuajse 30 për qind e autorëve të matricës kryen vetëvrasje pas vrasjes.

Në fund të fundit

Gjërat duken gjithmonë më transparente kur e dimë se si përfundon një histori. Por pyetjet vazhdojnë. Si u ndje Doug për suksesin në karrierë të babait të tij? A ndjeu ai presion të padurueshëm nga një baba me arritje të larta me pritshmëri që Doug nuk mund t’i arrinte kurrë? Shumë njerëz me prindër superstar luftojnë për të lënë gjurmën e tyre në botë. A e bëri kjo që të dorëzohej? Nëse po, pse motra e tij, e rritur në të njëjtën familje me presione të ngjashme, u përgjigj kaq ndryshe? Ky është një nga misteret e jetës: se si biologjia dhe psikologjia jonë unike ndërveprojnë me rrethanat e jetës në të cilat jemi hedhur për të formuar fatin tonë. Siç dimë më shumë, ne mund të vendosim që vendimi i Doug u drejtua nga prindërimi joefektiv, abuzimi i substancave të patrajtuara ose një çrregullim personaliteti i padiagnostikuar.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top