FB

July 30, 2022 | 8:15

Çfarë na tërheq tek trupi i personit që duam?

Dashuria romantike mund të përfshijë ose jo seksin, dhe marrëdhëniet që përfshijnë seksin mund të jenë ose jo të dashura.

Dashuria pa seks

Poeti italian Petrarka shkroi më shumë se 300 sonete dashurie për një grua të re që besohet të jetë Laura de Noves, një franceze e martuar me një burrë tjetër kur poeti e takoi. Me sa dimë, të dy nuk kanë qenë kurrë bashkë. Disa nga sonetet u shkruan pas vdekjes së Laurës nga murtaja. Ndoshta, kjo është dashuri pa seks.

Tërheqje

Nga të gjitha pamjet, Petrarca ishte tërhequr nga Laura – edhe pse të dy nuk kishin bërë kurrë seks – pasi shumë nga poezitë që ai shkroi janë për bukurinë e saj, duke përfshirë bukurinë e saj fizike. Në mënyrë të ngjashme, një grua në pozicionin e Brett Ashley, nëse do të dashurohej me një burrë si Jake, ka të ngjarë të dëshironte trupin e tij. Vetëm se marrëdhënia seksuale do të ishte e pamundur. E njëjta gjë do të ishte edhe për Jake. Në përgjithësi, kur dy njerëz zbulojnë se edhe pse u pëlqen njëri-tjetri, ata nuk e dëshirojnë njëri-tjetrin, ata zakonisht arrijnë në përfundimin se nuk mund të jenë bashkë. Nëse ata qëndrojnë së bashku për arsye komoditeti ose sepse marrëveshja është alternativa më e mirë që secili prej tyre ka, ka diçka të pakënaqshme në bashkim, diçka që mungon. Tërheqja, pra, edhe pse jo domosdoshmërisht seksi, duket të jetë thelbësore në dashurinë romantike. Megjithatë, dashuria nuk është thjesht tërheqje fizike. Atëherë, çfarë lidhje ka dashuria romantike me tërheqjen? Edhe këtu, mund të supozohet se tërheqja është një nga përbërësit; se përzierja e tij me elementë të tjerë thelbësorë si p.sh. të shijosh shoqërinë e tjetrit do të na japë dashuri.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top