FB

April 17, 2024 | 7:36

Të luash shumë video lojëra mund të çojë në një problem të vërtetë, thotë Organizata Botërore e Shëndetësisë

 

Këtë javë, Organizata Botërore e Shëndetësisë tha se lojërat mund të shkaktojnë shumë varësi dhe se “çrregullimi i lojërave” do të shtohet në versionin më të fundit të Klasifikimit Ndërkombëtar të Sëmundjeve (ICD).

videogames

Në SHBA, 60 për qind e amerikanëve luajnë video lojëra çdo ditë, sipas Shoqatës së Softuerit të Argëtimit (ESA). Video lojërat janë krijuar për të qenë tërheqëse, reagimi për të cilin projektuesit shpresojnë është “Nuk mund të ndaloja së luajturi”. Por dëshira për t’i mbajtur lojtarët në lëvizje dhe për të dëshiruar më shumë është në fakt një varësi për shumë njerëz.

Përkufizimi i çrregullimit të lojës ICD e përkufizon çrregullimin e lojës si një “kontroll të dëmtuar”, që do të thotë se përparësi në rritje i jepet lojërave. Me kalimin e kohës, lojërat — dhe vazhdimi ose përshkallëzimi i lojërave — mund të kenë përparësi ndaj interesave të tjera dhe aktiviteteve të përditshme, pavarësisht nga disa pasoja negative.

Për një diagnozë zyrtare të “çrregullimit të lojërave”, luajtja e lojërave video duhet të ketë ndikim në jetën e punës, personale ose familjare për 12 muaj.

 

Kush janë lojtarët?

Në vitin 2018, më shumë se 150 milionë amerikanë janë duke luajtur videolojëra dhe 64 përqind e familjeve amerikane janë shtëpia e të paktën një personi që luan video lojëra rregullisht, ose të paktën tre orë në javë, sipas ESA.

Ata që mendojnë se vetëm adoleshentët luajnë e kanë gabim. Lojtari mesatar është 34 vjeç dhe 72 për qind e lojtarëve janë 18 vjeç e lart, sipas raportit të të dhënave të ESA-s 2018. Një studim kërkimor në prill 2017 nga Qendra Kërkimore Pew zbuloi se gjashtë në 10 amerikanë të moshës 18 deri në 29 vjeç luanin lojëra video dhe gjysma e amerikanëve të moshës 30 deri në 59 vjeç luanin. Ky studim sondazhi numëroi videolojërat e luajtura në kompjuter, TV, konzola lojërash dhe telefona celularë. Llojet më të njohura të videolojërave ishin lojërat me enigmë dhe strategji, të ndjekura nga lojërat aventureske dhe lojërat me revole.

Disa profesionistë të kujdesit shëndetësor besojnë se depresioni ose ankthi mund të lidhet me varësinë nga video-lojërat, por juria është e para se cila është e para. A janë të varurit më të prirur për t’u bërë në depresion apo ata që janë në depresion kanë më shumë gjasa të bëhen të varur?

 

Çrregullimi i lojërave të etiketuar si sëmundje

Përcaktimi zyrtar i “çrregullimit të lojërave” si sëmundje shërben për një sërë qëllimesh, sipas Dr. Shekhar Saxena, drejtor i Departamentit të Shëndetit Mendor dhe Abuzimit me Substancat në OBSH. Mund t’i ndihmojë lojtarët të jenë të vetëdijshëm se kanë një problem, të inkurajojë psikiatër dhe terapist që të ofrojnë trajtim dhe të rrisë shanset që kompanitë e sigurimeve të mbulojnë koston e atij trajtimi. Si trajtohet çrregullimi i lojërave? Specialistët e shëndetit mendor po përpiqen të ofrojnë terapi dhe medikamente, duke përdorur si model trajtimet për ankthin ose alkoolizmin.

Kampet e shkretëtirës dhe qendrat e rehabilitimit janë të disponueshme për të varurit nga lojërat, por mund të jenë jashtëzakonisht të shtrenjta. Megjithëse ata mund të punojnë në një lojtar të caktuar, nuk ka asnjë provë mjekësore që ata funksionojnë në përgjithësi.

Një nga këto qendra, reSTART, ofron trajtim rezidencial për përdorim problematik të internetit dhe lojërave video. Qasja e trajtimit fillimisht e çon lojtarin përmes ekuivalentit të detoksifikimit: Një periudhë dixhitale “de-tech”. Ata punojnë për të adresuar çështjet e shëndetit mendor – depresionin, ankthin dhe çrregullimin e deficitit të vëmendjes (ADD), ndërkohë që merren me faktorët që mund të çojnë në rritjen e lidhjes virtuale dhe zhvillimin e një plani të individualizuar se si të angazhoheni me mediat dixhitale në një mënyrë të shëndetshme. Bëhet problem kur njerëzit fillojnë të shmangin aktivitetet e përditshme, ose kur kjo ndikon në jetën e tyre sociale, shëndetin fizik ose psikologjik.

 

Në dritën e klasifikimit të ri të OBSH-së, ndoshta do të ketë një ndërgjegjësim të ri se shumë “Candy Crush” ose “Fortnite” nuk mund të jetë thjesht një e pazakontë, por mund të jetë një problem i vërtetë.

 

A duhet të shqetësohen të gjithë për çrregullimin e lojërave?

OBSH sugjeron që vetëm një numër i vogël i njerëzve që luajnë videolojëra do të preken nga çrregullimi i lojërave. Për njerëzit që luajnë video lojëra, këshilla: jini të vetëdijshëm për numrin e orëve përpara lojës.

 

Përgatiti Albina Hyseni, diplomuar për “Administratë Publike”, “Marrëdhënie Ndërkombëtare, Studime Evropiane”, Njohuri të gjera Psikologjike, Teknike Farmaceutike.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top