FB

August 6, 2022 | 9:20

Cilat janë ushqimet me rrezik për botulizmin?

Rreziku i botulizmit, për sa i përket sigurisë ushqimore, është shumë i nënvlerësuar. Jo vetëm që nuk dihen pasojat e kësaj toksine, por edhe ushqimet me rrezikun më të madh të botoksit. Botulizmi mund të shfaqet në forma të ndryshme: ushqimore, plagë, infantile, kolonizim intestinal, inhalacion, pas administrimit të gabuar të toksinave botulinum për qëllime kozmetike ose terapeutike.

Simptomat e botulizmit të ushqimit

Godet në çdo moshë, nuk transmetohet nga njeriu në njeri, por vetëm nga kontakti me ushqimin e kontaminuar me toksina botulinike. Simptomat mund të shfaqen disa orë pas marrjes së ushqimit fyes, por edhe një javë më vonë. Simptomat mund të jenë të lehta dhe më të rënda, ndonjëherë edhe me një përfundim fatal:

  1. diplopia (vizion i paqartë dhe i dyfishtë)
  2. midriaza dypalëshe (zgjerimi i bebëzave)
  3. ptosis (vështirësi në mbajtjen e qepallave të hapura)
  4. disartria (vështirësi në të folur)
  5. vështirësi në gëlltitje
  6. goja dhe goja e thatë
  7. kapsllëk
  8. mbajtje urinare
  9. dështim të frymëmarrjes

Si të kurohet

Sëmundja duhet të diagnostikohet në kohë, në mënyrë që të mund të përballet më mirë të gjitha simptomat, veçanërisht ato më të rëndat, të cilat mund të kërkojnë gjithashtu ventilim të asistuar, ushqim parenteral dhe përdorimin e qymyrit të aktivizuar për të pastruar zorrën nga toksinat. Terapia mund të mbështetet në një serum antitoksin botulinumi, që do të administrohet vetëm dhe ekskluzivisht në spital.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.donnad.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top