FB

November 24, 2021 | 8:25

Cili është ndryshimi midis pasionit dhe dashurisë?

Marrëdhëniet romantike mes dy njerëzve konsiderohen ende një mister për shkencën, pasi nuk shpjegohet se çfarë natyre ka kimia që lind mes tyre si fizike ashtu edhe mendore. Sigurisht që e njohim hormonin që nxit tërheqjen fizike, por nuk mund të shpjegojmë pse ky hormon aktivizohet vetëm në prani të njerëzve të caktuar, ndërsa për të tjerët ka vështirësi.

Dallimi midis pasionit dhe dashurisë

Dashuria është një gjë e ndërlikuar, por absolutisht nuk duhet ngatërruar me pasionin seksual, janë dy gjëra të dallueshme dhe të ndara, por mbi të gjitha janë dy gjëra, të cilat kur kombinohen së bashku në një marrëdhënie, funksionojnë. Ndërsa nëse njëri prej të dyve mungon, lidhja nuk do të mund të mbijetojë për shumë kohë. Prandaj, sipas disa studimeve dhe disa shkencëtarëve, pasioni nuk bazohet vetëm në tërheqjen fizike dhe aktivizimin e hormonit, por edhe në imagjinatën tonë.

Në fakt, përgjithësisht, tërheqja fizike nxitet që në momentin e parë që takoni një person, ndërsa tërheqja mendore zgjat shumë më tepër. Në radhë të parë sepse, nuk mund të thuash me siguri se e do një person, derisa ta njohësh atë në mënyrë të përsosur dhe ne e dimë, se shpesh kërkon kohë për të njohur një person në mënyrë të përsosur. Shpesh, as ne vetë nuk jemi të vetëdijshëm për natyrën tonë, kështu që bëhet e vështirë të provojmë veten për atë që jemi, pa hezitim.

Për të tjerët është pothuajse më e lehtë të shohin “Unin” tonë të vërtetë, pikërisht sepse ata janë jashtë dhe kuptojnë se çfarë bëjmë dhe si e bëjmë atë. Prandaj është e vështirë që pasioni dhe dashuria të bashkohen në një marrëdhënie, tërheqja fizike aktivizon zona të caktuara të trurit që lidhen me shpërblimin dhe motivimin.

Ndërsa ndodh tërheqja mendore, dashuria, prek zona të tjera të trurit që lidhen me kujdesin dhe përkushtimin. Dhe pikërisht për këtë, metoda më e mirë për të jetuar një lidhje është të mos presësh asgjë nga partneri, por ta përjetosh lidhjen si një surprizë.

 

 

Burimi / https://www.nonsolodonna.net/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top