FB

May 20, 2022 | 11:20

Dallimet stereotipike midis agnostikëve dhe ateistëve…

Agnosticizmi dhe ateizmi shpesh kategorizohen në një grup “jofetar” në kërkime, pavarësisht se këto janë sisteme të ndryshme besimi. Hulumtimi i ri zbulon se njerëzit kanë stereotipe të dallueshme që dallojnë agnosticizmin dhe ateizmin nga njëri-tjetri dhe nga krishterimi.

atheism-vs-religion-750x375

“Isha i interesuar për këtë temë sepse vura re se shumica e kërkimeve mbi grupet jofetare ose fokusohen vetëm te ateistët ose grupojnë ateistët dhe agnostikët së bashku. Për shkak se agnostikët e vetë-identifikuar janë po aq të përhapur në shoqëri sa ateistët, pyesja veten nëse ndryshimet do të shfaqeshin nëse i studionim këto grupe veçmas, “shpjegoi autorja e studimit Veronica Bergstrom. Kërkimet kanë kategorizuar vazhdimisht ateistët dhe agnostikët në një kategori jofetare, ka disa devijime midis këtyre grupeve që mund të jenë të rëndësishme për stereotipizimin. Për shembull, ateistët dhe të krishterët mund të perceptohen të dy si shumë dogmatikë pasi këto kategorizime marrin një qëndrim mbi ekzistencën e një Zoti ndërsa agnostikët jo (të referuara si mospërfillje dogmatike).

Sipas studimit vetëm 56% e pjesëmarrësve në gjendjen e krijuar nga përkufizimi e përkufizuan saktë agnosticizmin. “Pjesëmarrësit treguan se ateistët në përgjithësi shihen si më të këqij, imoralë, intolerantë, shtytës, të pasjellshëm dhe satanikë sesa agnostikë. Në të kundërt, agnostikët mendohej se shiheshin si më të hutuar, të pavendosur, pyetës, frikacak, të sjellshëm, kureshtarë, neutralë dhe shkencorë sesa ateistët”. Rezultatet tregojnë se ateistët u vlerësuan më pak moralë, të besueshëm dhe të sigurt në krahasim me agnostikët, të cilët u vlerësuan më pak në këto tipare krahasuar me protestantët, duke mbështetur hipotezën e mungesës morale. Rezultatet tregojnë gjithashtu se agnostikët u vlerësuan më të besueshëm se ateistët, por më pak të besueshëm se protestantët, duke ofruar mbështetje për hipotezën e kërcënimit simbolik. Më tej, protestantët u vlerësuan si më të moshuar, më besnikë, më patriotë dhe më të parashikueshëm se sa ateistët dhe agnostikët. Rezultatet tregojnë gjithashtu se agnostikët shiheshin si më pak vendimtarë se ateistët dhe protestantët, por më tolerantë se ateistët. Agnostikët u vlerësuan si të guximshëm, të parashikueshëm dhe besnikë sa ateistët, gjë që bie ndesh me hipotezën dogmatike të rebelimit.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top