FB

February 10, 2021 | 8:16

Dashuria nuk edukon por stërvit!

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

Sipas Erich Fromm, aftësia për t’u ndjerë mirë vetëm është ajo që do t’ju çojë në aftësinë për të dashur me të vërtetë. Dashuria për të rriturit duhet të bazohet në respektimin e lirisë dhe individualitetit të personalitetit tonë dhe tjetrit.

1Dy njerëz bashkojnë jetën e tyre, bëhen “një” por përsëri mbeten dy të ndarë. Në dashurinë e vërtetë motivimi është të ofroni dhe ndani, jo të plotësoni boshllëqet tuaja ose të tjetrit. Duhet përkushtim dhe përkushtim i vërtetë, përulësi, forcë, këmbëngulje dhe durim.

Karakteristikat kryesore siç përshkruhet nga Fromm janë:

Kujdesi: Dëshira për të përmbushur nevojat e tjetrit, diçka që kërkon përkushtim të kohës dhe përgjegjësisë. Nuk është e mundur, për shembull, që një grua të thotë se i pëlqen lulet dhe që kopshti i saj të jetë i pa rregullt dhe i tharë.

Përgjegjësia: Nuk është e mundur të mos jesh në gjendje të qëndrosh përgjegjës për ato që thua dhe bën. Po flasim për një zgjedhje vullnetare për të dashur. Askush nuk e ka imponuar atë. Kështu që do të ishte e drejtë të marrësh përgjegjësi për veten dhe ata që ekzistojnë në një marrëdhënie.

Respekti: Ju respektoni atë që jeni, por edhe atë që është tjetri. Ju nuk zgjidhni vetëm disa pjesë të tij dhe hidhni pjesën tjetër. Ju respektoni individualitetin e tjetrit, historinë e tij dhe kjo nuk përfshin posesivitetin dhe dominimin.

Njohjet: Është e rëndësishme të njohësh tjetrin. Të njohësh gjëra për të dhe kjo bëhet duke pasur interes për të.

Ju nuk e mësoni atë, vetëm për të mbrojtur veten, por për të pasur njohuritë e tij se si të kujdeseni për të dhe t’i afroheni.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top