FB

January 13, 2022 | 8:10

Diagnozat e çrregullimeve të personalitetit nuk duhet të varen nga gjinia

“Kush është djali i ri?” E pyeta oficerin ndërsa po mbyllte brenda një burrë. “Ky është Bobby (emri i sajuar). Erdhi disa ditë më parë. Ajo që shihni është ajo që merrni. Ai ose është i shqetësuar ose përpiqet t’u bëjë përshtypje djemve. Nuk përzihet mirë”.

Sekonda më parë, “Zotëri! Unë nuk mund të mbyllem këtu me gjithë këta paganë!”. Duke parë mbi supe, nuk mungonte njeriu me një kostum portokalli që vinte drejt meje në gjendje shqetësimi bërthamor. Bashkëmoshatarët e tij të burgosur thjesht hodhën një vështrim nga shpërqendrimi, më pas iu kthyen ushtrimeve ose lojërave të tyre. Për mua, nuk kishte shpëtim: Bobby po kërkonte një shpëtimtar dhe ai më kishte shtrënguar.

Një takim i parë i bezdisshëm

Duke më folur sikur e kishim njohur njëri-tjetrin gjatë gjithë jetës, Bobby e pranoi rastin e tij në dëshpërim teatral. Për disa minuta shpërtheu një rrëfim i nënshtruar për të qenë një njeri skrupuloz, ndryshe nga bashkëmoshatarët e tij të burgosur dhe se ai ishte vetëm për vizitë jashtë qytetit dhe ishte në vendin e gabuar. Përfundimisht, bëra një ndërthurje të suksesshme dhe mora një histori.

Në të vërtetë, Bobby-t i pëlqente të bënte përshtypje. Ndërsa ai vuri re se po i kushtoja vëmendje, shqetësimi kaloi në një anë më të ndezur. Dolën detaje të të dashurës së tij të shqetësuar, trofe; angazhime të rëndësishme sociale që mungojnë, si planifikoi të punësonte avokatin me fuqinë më të lartë dhe a do të ishte e sigurt ora e tij Fosile në dhomën e magazinimit të pronës? Me gjithë ankthin e mëparshëm, Bobby bëri edhe disa shaka.

Çfarë ishte ajo?

“Çfarë prezantimi i çuditshëm”, mendova me veten time ndërsa Bobby doli. Kjo u pasua nga, “A ishte hipomani ai labilitet dhe ajo madhështi? A është ai ndoshta brenda sferës narcisiste?” E vërteta ishte se nëse Bobby do të ishte një Bob, me siguri do të kisha menduar një personalitet historik. Vite më vonë, në trajnimin nga psikoanalisti i talentuar Glen Gabbard, mësova se gabimi im nuk ishte i pazakontë. Dr. Gabbard shpjegoi sesi paragjykimet gjinore diagnostike janë të bollshme mes personaliteteve narcisiste dhe histrionike.

Nëse është një mashkull që paraqitet si Bobby, vuri në dukje ai, shanset janë që do të shkohet deri në narcisizëm; një femër, histrionike. Dr. Gabbard shpjegoi se personaliteti histrionik është në fakt më i barabartë gjinor, i vënë në dukje edhe në DSM-5, por vuri në dukje se imazhet tradicionale favorizonin që diagnoza të rezervohej për femrat. Meshkujt me të vërtetë shpesh plotësojnë kritere, por me një shije të ndryshme. Ndërsa fitova më shumë përvojë, mësova se prezantimi i Bobby-t ishte tipik për meshkujt histrionikë.

Stereotipi gjinor

Siç është vërejtur nga shumë studiues dhe autorë gjatë viteve, gabimet diagnostike në çrregullimet e personalitetit ndodhin rregullisht për shkak të gjinisë. Morey et al. (2002) vuri re se disa çrregullime të personalitetit perceptohen lehtësisht si “një çrregullim në funksion të gjinisë”, të cilat duken të zbatuara nga disa përshkrime të kritereve. Eksperti i personalitetit Stuart Yudofsky vazhdoi me këtë për sa i përket rasteve si ai i Bobby. Ai shpjegoi se, me gjithë njohjen e vazhdueshme të studiuesve të prevalencës së barabartë gjinore në personalitetet histrionike, thjerrëza historike ka të ngjarë të vazhdojë të paraqesë çështje. Në thelb, ekziston një tendencë historike e rrënjosur fort për të barazuar personalitetin histrionik me femrat dhe kërkimi i vëmendjes shpesh bëhet përmes sjelljes flirtuese/seksuale. Meqenëse kjo sjellje zakonisht portretizohet si një aktivitet femëror në kulturën popullore dhe madje përshkruhet në kriteret diagnostike të Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM) si mënyra se si zakonisht kërkohet vëmendja nga njerëzit histrionikë, është e lehtë të shihet se si nëse kjo veçori mungon, mund të mos mendojmë “histrionik”.

Dallimet e paraqitjes gjinore në personalitetet histrionike

Nëse duam të reduktojmë gabimet diagnostike të bazuara në gjini me prezantime si Bobby, duhet kuptuar se prezantimi mashkullor zakonisht nuk i përshtatet atij. Të dyja gjinitë shfaqin tipare thelbësore të pagabueshme të qëndrueshmërisë afektive dhe një tendencë për njohje të tepërt. Ata të dy janë gjithashtu në kërkim të vëmendjes dhe mund të jenë të interesuar për sipërfaqësi. Megjithatë, meshkujt me personalitet histrionik priren të shfaqin vëmendjen e tyre duke bërë shaka ose duke u përpjekur të bëjnë përshtypje me sipërfaqësi të tjera përveç pamjes, megjithëse kjo sigurisht nuk përjashtohet.

Kjo formë e bashkësisë është ajo që priret të dalë në pah dhe pacienti ka të ngjarë të duket i zhytur në vetvete, themeli i nevojshëm i narcisizmit. Duke pasur parasysh rrethanat fatkeqe që njerëzit shpesh diagnostikohen bazuar në një veçori thelbësore, siç diskutohet në Këshilla për diagnostikimin e saktë: Një simptomë nuk është e mjaftueshme, është e lehtë të shihet se si kjo mund të çojë në diagnostikimin e personit si narcisist. Më tej, Dr. Nancy McWilliams (2013) vuri në dukje: “Për shkak se njerëzit e organizuar në mënyrë histerike [histrionike] përdorin mbrojtje narcisiste (p.sh., nevojat kompensuese për pranim dhe siguri), ata interpretohen lehtësisht si personazhe narcisiste.”

Qëndrimi vigjilent

Kur çrregullimi i personalitetit dhe mospërputhja gjinore përmenden së bashku, ajo që ka më shumë gjasa të diskutohet është perceptimi i gabuar “Kufiri është për femrat, antisocial është për meshkujt”, sikur të jenë i njëjti çrregullim që quhet diçka ndryshe në gjinitë e tyre përkatëse. Siç ilustrohet këtu, histrioniku dhe narcisisti kanë një tendencë të ngjashme për paragjykimet gjinore dhe gjithashtu duket e rrallë që një mashkull të diagnostikohet si i varur.

Shumë meshkuj që vuajnë nga Çrregullimi i Personalitetit të Varur mund të jenë duke rënë në të çara për shkak të stereotipeve gjinore. Për ta ilustruar, gjatë viteve, kur kam punuar me çifte që përfshijnë një mashkull të varur, ankesa e gruas ishte shpesh se burri ishte dembel dhe pa personalitet. Pas ekzaminimit të mëtejshëm, ajo e shihte atë si dembel, sepse ai nuk merrte vendime, nuk merrte përsipër përgjegjësi thelbësore dhe shmangte konfliktin, veçanërisht me të. Të gjitha këto janë shenja të një personaliteti të varur, por një mashkull nuk ka të ngjarë të perceptohet si i varur nga një femër, dhe u shkua deri në një temperament dembel.

Një ushtrim i thjeshtë mund të ndihmojë në parandalimin e diagnozës së gabuar të bazuar në gjini. Nëse po mendoni të vendosni ose përjashtoni ndonjë nga pesë kushtet e përmendura këtu (Antisociale, Kufitare, Histrionike, Narciste ose e Varur), reflektoni nëse gjinia po ndikon në vendimin tuaj. Mund të jetë faktori vendimtar nëse dikush merr ndërhyrjen që kërkon për sukses.

 

 

 

Burimi / https://www.psychologytoday.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top