FB

March 26, 2024 | 7:03

Dieta e fëmijërisë që parandalon obezitetin dhe ndihmon mjedisin

 

Për herë të parë, një studim shkencor demonstron lidhjen midis një diete me ndikim të ulët mjedisor dhe mbipeshës tek fëmijët.

dietfemije

Në Evropë, një në tre fëmijë të moshës shkollore jeton me mbipeshë ose obezitet. Numra që janë të destinuar të rriten në vitet në vijim. Ky është alarmi i ngritur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, duke cituar raportin World Obesity Atlas 2023. Shumë më tepër se shuma e dietës dhe ushtrimeve fizike: obeziteti i fëmijërisë përfaqëson një çështje komplekse dhe – për herë të parë – një studim shkencor tregon lidhjen midis një dietë me ndikim të ulët mjedisor dhe peshë të tepërt tek fëmijët.

 

Zakonet e mira të tryezës

I kryer nga Silvia Maritano, Giovenale Moirano, Elena Isaevska, hulumtimi – i botuar në revistën Environmental Research dhe i kryer midis pjesëmarrësve të grupit Piccolipiù, një projekt shkencor i financuar dhe promovuar nga Qendra Kombëtare për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve – ilustron rëndësinë të zbatimit të strategjive për reduktimin e emetimeve dhe përshtatjen me pasojat e ndryshimeve klimatike. Me rezultate pozitive edhe për shëndetin.

Praktikat e mira ushqimore përfshijnë miratimin e një diete të qëndrueshme që kufizon marrjen e ushqimeve, prodhimi i të cilave, si dhe transporti dhe konsumi i tyre, kanë emetime të larta të gazeve serrë; në veçanti, bëhet fjalë për yndyrnat dhe proteinat me origjinë shtazore dhe ushqimet shumë të përpunuara (si p.sh. mishrat dhe ëmbëlsirat). Ndjekja e një diete të këtij lloji mund të përmirësojë shëndetin metabolik dhe kardiovaskular në moshën e rritur.

 

Dietë e qëndrueshme mesdhetare

Në të njëjtën kohë, ne duhet të marrim parasysh nevojat energjetike dhe ushqyese të fëmijëve në rritje dhe të planifikojmë dietat në përputhje me rrethanat. Kjo është arsyeja pse modeli i ushqimit mesdhetar – i shpallur nga UNESCO si një “trashëgimi kulturore jomateriale e njerëzimit” dhe i përcaktuar nga Fondacioni Veronesi si “një mënyrë jetese, më shumë se një listë e thjeshtë ushqimesh” – shfaqet si një opsion më shumë se premtues.

Në fakt është një model ushqimor “afër” me mjedisin (siç shpjegon Fondacioni i Dietës Mesdhetare, “vlerësohet mesatarisht se për të marrë 100 kalori, dieta mesdhetare shkakton një ndikim mjedisor prej afërsisht 60% më pak se një dietë e veriut. Lloji evropian ose i Amerikës së Veriut”), i cili shoqërohet me gjatësi më të madhe tek fëmijët, por jo me peshë të tepërt. Prandaj, ajo përfaqëson një dietë që është sa e shëndetshme dhe e qëndrueshme.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top