FB

September 19, 2023 | 8:08

Disa strategji efektive për të arritur stabilitetin emocional

Arritja e stabilitetit emocional është një moment historik psikologjik për të cilin duhet të festojmë në momentin që e arrijmë atë. Është të jesh në gjendje të arrish një meridian të brendshëm nga i cili ke kontroll më të madh mbi veten dhe uljet e ngritjet nuk shfaqen aq shpesh Ky dimension është çelësi për të pasur një shëndet më të mirë mendor.

 

 Pranoni emocionet tuaja

Mbani gjithmonë parasysh se shtypja e asaj që ndjeni vetëm do të intensifikojë shqetësimin . Nëse dëshironi të arrini një stabilitet të mjaftueshëm në këtë çështje, këshillohet t’i lini hapësirë çdo emocioni, ta emërtoni dhe ta rregulloni. Pranimi se diçka nuk është në rregull është hapi i parë në adresimin e asaj që lëndon, frustron ose dëshpëron. Merrni parasysh disa pyetje të dobishme:

  1. Rregulloni këndvështrimet tuaja mendore

Për të arritur stabilitet emocional është e këshillueshme që t’i kushtoni vëmendje qasjeve tuaja mendore. Është e zakonshme, për shembull, që kur përballeni me vështirësi ju tërhiqeni nga paragjykimet njohëse. Negativiteti, katastrofimi, zmadhimi i gjërave ose fajësimi i të tjerëve janë burime të padobishme që vetëm sa shtojnë vuajtjet.

  1. Vendosni kufij

Shëndeti juaj mendor nis nga kjo sferë psikologjike dhe, një mënyrë për ta arritur atë, është vendosja e kufijve. Ngritja e mureve ndaj asaj që ju lëndon është çelësi i mirëqenies. Ne përshkruajmë se si ta bëjmë atë.

Mos u ndjeni fajtor: kujtojini vetes çdo ditë se rritja e kufijve nuk është egoiste apo e gabuar. Është një ushtrim i shëndetshëm dhe i nevojshëm për mirëqenien tuaj emocionale.

Njihni nevojat tuaja: jini të qartë për prioritetet, vlerat dhe limitet tuaja personale. Reflektoni se çfarë ju bën të ndiheni rehat ose të pakëndshëm në situata të ndryshme.

Mësoni të thoni jo: shprehja e një refuzimi me zë të lartë në një mënyrë të respektueshme është një detyrë thelbësore në të cilën duhet të kualifikoheni. Praktikoni atë pa u ndjerë i detyruar të jepni shpjegime shteruese.

  1. Krijo një strukturë jetike

Krijoni një orar për të gjitha detyrat tuaja.

Sqaroni qëllimet tuaja afatshkurtra dhe afatgjata.

Kushtojini kohe hobive tuaja.

Përfshini disa orë për lidhje sociale.

Rregulloni zakonet tuaja të pushimit dhe të ushqyerit.

Reflektoni se cilat janë kuptimet dhe qëllimet tuaja jetësore.

  1. Rritni vetë-njohjen dhe vetë-efikasitetin tuaj

Përveç njohjes së vetvetes, përpiquni të maksimizoni vetë-efikasitetin tuaj. Ky perceptim pozitiv i aftësive tuaja e bën më të lehtë arritjen e stabilitetit adekuat emocional. Prandaj, reflektoni për atë që ju nevojitet në çdo kohë dhe gjithashtu punoni për besimin në veten dhe aftësitë tuaja.

  1. Pranoni fatkeqësinë

Jeta mund të jetë e këndshme, por asnjëherë një rrugë e drejtë pa gunga. Ai supozon se mirëqenia psikologjike kërkon pranimin se do të ketë raste të dominuara nga emocione të valencës negative. Diçka e tillë, shumë patologjike, do të pritet. Sepse përballë një humbjeje është normale të ndjesh zemërim dhe trishtim. Kjo është gjithashtu pjesë e stabilitetit emocional.

  1. Përmirësoni inteligjencën tuaj emocionale

Aftësitë e komunikimit: të dish se si t’u shprehësh të tjerëve atë që ndjen, ta bësh atë në mënyrë të sigurt dhe me respekt, ndihmon për të arritur stabilitetin emocional.

Përmirësoni vetëdijen tuaj emocionale: nëse guxoni të mbani një ditar, do të jeni në gjendje të thelloheni në atë që ndjeni çdo ditë, t’i emërtoni dhe të gjeni strategji për të balancuar ato gjendje.

Rregullimi emocional: ka shumë teknika për të rregulluar emocionet tuaja, të tilla si frymëmarrja e thellë, vetëdija, të folurit me dikë, të luani sport, detyra artistike, etj.

  1. Jini të qetë dhe mirënjohës

Për të arritur këto gjendje shumë të shëndetshme dhe të këndshme, bëni ndryshime në jetën tuaj. Ulni stresin, nxitoni, përdorni më mirë teknologjinë dhe vendosni prioritete. Nëse ngadalësoni dhe mësoni t’i shijoni gjërat këtu dhe tani, do të arrini atë ekuilibër të brendshëm me të cilin emocionet stabilizohen dhe bëhen aleatët tuaj më të mirë.

 

 

 

 

/Psikologjia

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top