FB

June 18, 2022 | 9:15

E qara është shenjë e forcës së brendshme, ja pse

Sa herë na kanë thënë: “Nëse duhet të qash, bëje, më pas do të bëhet më mirë”. Në fakt, lotët funksionojnë si një anestezik natyral: ata ndihmojnë në largimin e substancave të prodhuara kur rritet tensioni emocional.

Roli i lotëve

Një zi, një humbje në nivelin sentimental, një periudhë e keqe plot probleme që thjesht nuk dëshiron të kalojë: le të përpiqemi t’i imagjinojmë të gjitha këto pa lëshimin e një thirrjeje të këndshme çliruese. Zemërimi, ashtu si trishtimi, e qara dhe të gjitha emocionet dhe manifestimet e humorit tonë, janë elementë bazë të jetës dhe personalitetit tonë dhe kanë një rol shumë specifik për të vazhduar, gjithmonë.

E qara nuk është sinonim i dobësisë apo turpit

Të mos qash kurrë nuk është shenjë e forcës, por e ngurtësisë mendore. Ne i shohim të gjitha në një pjesë… ndërsa jemi duke qarë nga një humbje ose një shqetësim. E shohim të padurueshëm përballë një largimi, një shkëputjeje apo një ndarjeje apo ndoshta në një situatë të pakëndshme që po prek të gjithë mjedisin. Dhe në atë pikë ne mendojmë: “por ai ose ajo është një person shumë i fortë, i pathyeshëm, pa pika të dobëta. Gabim!

Pse është e dobishme të qash?

E qara përmirëson marrëdhëniet

E qara gjithashtu mund t’u tregojë njerëzve atë që fjalët nuk mund të shprehin, veçanërisht në një marrëdhënie me një çift, familje ose miq.

E qara ndihmon për të përballuar problemet

E qara nuk ka të bëjë me vendimmarrjen. Në të vërtetë, pasi të qajmë, ne jemi në gjendje të ndërmarrim veprime të guximshme.

E qara ndihmon në ndërlidhjen

Mund të na duket e çuditshme, por të shohim dikë duke qarë ngjall një reagim të caktuar tek ne. Në shumicën e rasteve, të paktën na vjen sinjali se diçka nuk është në rregull. Edhe pa fjalë.

E qara largon stresin

Substancat që trupi ynë prodhon në situata stresuese largohen nëpërmjet të qarit dhe për këtë arsye lotët e lidhur me ndjenjat e forta të stresit, zemërimit apo lumturisë, i rikthejnë trupit ekuilibrin dhe mirëqenien.

E qara është një terapi e vërtetë emocionale

Studimet e fundit psikologjike kanë vërtetuar se e qara stimulon çlirimin e endorfinës nga truri ynë, hormonet “të mira”, të cilat gjithashtu veprojnë si një qetësues natyral i dhimbjeve.

E qara parandalon atakun në zemër

Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë zbuluan se të qarat ul presionin e gjakut, përmirëson marrjen e oksigjenit në qelizat e kuqe të gjakut dhe zvogëlon rrezikun e sulmit në zemër. Njëqind të qara me zë të lartë do të kishin të njëjtin efekt të dobishëm si një çerek ore ecjes me biçikletë.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi psicoadvisor.com

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top