FB

June 17, 2024 | 7:11

Edukimi modern i vendos fëmijët në një xhaketë të drejtë

 

Ne duhet t’i lejojmë fëmijët tanë të jenë fëmijë dhe të bëjnë gabime, por në të njëjtën kohë duhet t’i bëjmë ata të kuptojnë se si funksionon jeta e të rriturve. Realiteti, në fakt, na tregon se edukimi modern i lidh fëmijët tanë me aq shumë rregulla sa i vendos ata në xhaketa të vërteta. Ato janë uniforma të bëra me porosi nga disa stile moderne arsimore, të cilat mëkatojnë për mbrojtjen e tepërt dhe rregullimin e tepruar.

prinder

Me fjalë të tjera, ka raste të panumërta në të cilat edukimi modern synon të prodhojë fëmijë të lumtur dhe të admirueshëm, të cilët nuk mund të marrin zhgënjime  ose t’i shohin gjërat të shkojnë ndryshe nga sa i imagjinonin, ose të frustruar. Ata duhet të mishërojnë prototipa të përsosur në gjithçka ose të paktën të aspirojnë ta bëjnë këtë, duke u bërë kështu skllevër të një utopie të tillë në vend që të motivohen vërtet për ta arritur atë.

 

Gabimi i edukimit modern

Këta fëmijë që janë kaq të lumtur dhe të përsosur në një rol të caktuar, nuk duket se janë të tillë në realitet. Disa prindër janë aq të shqetësuar për fëmijët e tyre, saqë ata nuk gabojnë, saqë i mbytin dhe ua heqin të drejtën për të gabuar. Së bashku me të cilat, megjithatë, atyre u hiqet edhe mundësia e të mësuarit. Kështu zbuloi një studim i kryer në vitin 2011, në të cilin fëmijëve parashkollorë u ofroheshin lodra të ndryshme. Më pas, studiuesi u kthye në dhomën ku ishte fëmija dhe u soll në mënyra të ndryshme. Një opsion ishte t’i shpjegonte fëmijës se si funksiononte lodra që ai kishte zgjedhur dhe më pas të largohej përsëri. Nga ky studim doli se  fëmijët që u mësuan se si funksiononte lodra iu afruan asaj në një mënyrë më të përsëritur dhe të kufizuar dhe, për rrjedhojë, mërziteshin më shpejt.

Në të kundërt, fëmijët që nuk morën asnjë udhëzim e panë veten që duhej të kryenin në mënyrë të pavarur misionin e të kuptuarit se si funksiononte loja. Kjo sfidë i lejoi ata të zhvillonin kreativitetin, duke u përpjekur ta përdorin lodrën në mënyra të ndryshme dhe, për këtë arsye, u desh më shumë kohë para se të mërziteshin.

Profesoresha e psikologjisë në Universitetin e Kalifornisë, Alison Gopnik thotë se “edukimi i sotëm tepër i strukturuar i fëmijërisë është një gabim. Prindërit duhet t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të zhvillohen me sukses, por duke pasur parasysh se ndërhyrja e tyre shërben vetëm si mbështetje, për të shoqëruar ose thjeshtuar zbulimin. Jo për t’i zëvendësuar ata dhe për të përballuar në vend të tyre sfidat që dalin dhe të cilat do të mund t’i kapërcejnë edhe ata me aftësitë që kanë në dispozicion në atë moment”.

 

Prindërit e edukimi modern

Alison Gopnik i përcakton këta prindër, që janë mbrojtës të edukimit modern, si prindër marangozë. Ky pseudonim vjen për shkak të kërkimit të furishëm të tyre për t’i dhënë formë fëmijëve të tyre, sikur të kishin një copë druri për të punuar dhe për t’u dhënë në duar. Prandaj, është një model prindëror që i nxit fëmijët të përshtatin rregullat, vlerat dhe ëndrrat e prindërve të tyre dhe t’u përmbahen atyre. Prindërit marangozë janë në gjendje të heqin zhgënjimet dhe dëshirat e tyre tek të vegjlit e tyre. Për këtë arsye, edukimi i tyre përbëhet nga:

Organizojnë jetën e fëmijëve të tyre deri në detajet më të vogla. Nuk i lënë asgjë rastësisë, kontrollojnë dhe mbikëqyrin me kujdes çdo program të fëmijës së tyre.

Diskreditoni dhe nënçmoni ëndrrat e çdo fëmije që nuk përkojnë me të tyret. Ata e kanë gjithmonë fjalën e fundit.

Transmetojnë vlerat e tyre tek fëmija i tyre në formën e doktrinës, pothuajse dogmës. Liria e mendimit, reflektimit apo kritikës nuk lejohet në asnjë mënyrë. Çdo përpjekje për ta bërë këtë ndëshkohet ose shpërfillet.

Vendosni lodrat dhe aktivitetet në dispozicion të fëmijës tuaj vetëm për qëllime edukative. Zakonisht ata nuk mendojnë për kënaqësinë e fëmijës, por për stimulimin e aftësive të tij. Pavarësisht kësaj, ky qëndrim është pa kritika, pasi nuk merret parasysh mendimi i fëmijës por vetëm ai i prindit.

Jini të bindur plotësisht se fëmijët kanë një borxh ndaj prindërve të tyre , për të cilin ata besojnë se kanë të drejtë të manipulojnë, edhe kur fëmijët janë tashmë të rritur.

Mbroni dhe izoloni fëmijët nga bota reale, pasi ata i konsiderojnë ata pasuri shumë të vlefshme. Ata nuk shqetësohen për sigurimin e mjeteve zhvillimore që janë të përshtatshme për fëmijët e tyre dhe në përputhje me shijet e tyre personale.

 

Ekziston një lloj tjetër edukimi

Nga ana tjetër, Gopnik beson se ekziston një lloj tjetër edukimi shumë më pozitiv, ai i të ashtuquajturve prindër kopshtar. Në këtë rast, konsiderojini prindërit si të rritur që lejojnë lulet e tyre të rriten, duke i ujitur me kujdes dhe dashuri. Me fjalë të tjera, sipas Alison Gopnik, prindërit duhet t’i lënë fëmijët e tyre të rriten duke mbajtur larg tundimin për t’i kontrolluar ata dhe për të ndërhyrë shumë në jetën e tyre. Fëmijët duhet të eksplorojnë botën dhe të jenë të lirë të bëjnë gabime, të pengohen, të mësojnë të zgjidhin konfliktet dhe problemet dhe të jenë në gjendje të tolerojnë zhgënjimin. Sipas mësuesit,  mendimet e fëmijëve duhet të merren gjithmonë parasysh. Fëmija duhet të eksplorojë dhe të zbulojë pasionet dhe aftësitë e tij. Për këtë arsye, është e nevojshme ta stimuloni, ta lini të lirë të mendojë dhe ta lejoni të reflektojë, të bëjë zgjedhje, të paktën në rrethanat në të cilat ai është në gjendje t’i bëjë ato, të cilat në përgjithësi janë shumë më tepër sesa mendojnë prindërit. në favor të stilit arsimor modern.

Megjithatë, nuk është aq e thjeshtë:  nga frika se mos i kontrollojmë shumë, mund të përfundojmë duke arritur në ekstremin e kundërt dhe duke u larguar në mënyrë disproporcionale. Thjesht, ne duhet të jemi aty për t’i mbrojtur dhe ndihmuar, për të zgjidhur kuriozitetet dhe nevojat e tyre, që të mos u mungojë asgjë. Është një sfidë, por është një sfidë e bukur, pozitive… sidomos kur i shohim ata krenohen që kanë bërë vetë atë që as nuk mund ta imagjinonin muaj më parë. Ne qëndrojmë pranë tyre, pa u treguar tepër mbrojtës, por vetëm për t’i shoqëruar.

Ata do të bien një milion herë ndërsa mësojnë të ecin, nuk ka dyshim për këtë; por është më mirë që ata ta bëjnë atë atëherë, kur trupat e tyre prej gome të jenë të përgatitur për goditje, sesa më vonë. Roli ynë në këtë kuptim do të jetë t’u japim një dorë dhe t’i motivojmë, në mënyrë që ata të mund të ngrihen përsëri në këmbë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top