FB

September 11, 2021 | 8:10

Efektet anësore më të zakonshme të vaksinave kundër COVID-19

Ndërsa afati i saktë kohor nuk është ende i qartë – dhe jo të gjithë ekspertët pajtohen se janë të domosdoshme tani – amerikanët ka të ngjarë të kenë të drejtë për doza përforcuese kundër COVID-19 në të ardhmen e afërt, ndoshta brenda disa javësh.

Pra, shumë njerëz po pyesin: Si do të jetë përvoja këtë herë? A do të ndihem njësoj siç jam ndjerë për herë të parë me vaksinën Pfizer, Moderna ose Johnson & Johnson?

Më poshtë jepen efektet anësore më të zakonshme:

Skuqje dhe ënjtje

Ekspertët janë duke mbledhur ende informacion në lidhje me efektet anësore të mundshme të një vaksine të tretë. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve po rendisin vazhdimisht të dhëna për të kërkuar modele dhe për të zbuluar ngjarje të reja ose të pazakonta negative.

Por të dhënat që Pfizer iu paraqiti zyrtarëve federalë në kërkesën e saj për autorizimin e përdorimit urgjent të një doze të tretë, tregon se efektet anësore kryesore kanë qenë shumë në përputhje me atë që kemi parë me dozat e para dhe të dyta. Efekti kryesor anësor në gjykimin e tij ishte dhimbja në vendin e injektimit.

“Ka rreth 5% më shumë dhimbje në vendin e injektimit, por shumica dërrmuese e tyre janë dhimbje të lehta,” tha Dean Blumberg, specialist i sëmundjeve infektive pediatrike me UC Davis Health. Ai vuri në dukje se të dhënat në dispozicion të ekspertëve vijnë kryesisht nga të dhënat e para-printuara (ende nuk i nënshtrohen rishikimit nga kolegët) ose informacionit të paraqitur në takimet e Komitetit Këshillimor për Praktikat e Imunizimit. Nëse keni një krah të lënduar, CDC sugjeron të aplikoni një leckë të ftohtë dhe të lagur në zonë. Ju gjithashtu duhet të vazhdoni të përdorni dhe ushtroni ose lëvizni krahun.

Lodhje

Lodhja ishte efekti i dytë më i zakonshëm anësor në aplikimin përforcues të Pfizer; ishte gjithashtu një efekt anësor i zakonshëm për dozat e hershme të vaksinimeve mARN. “Është shumë e ngjashme me dozën e dytë,” tha Blumberg. Ai shtoi se nuk ka asnjë mënyrë për të ditur nëse njerëzit që ishin vërtet të rraskapitur pas dozës së dytë do të përjetonin diçka të ngjashme pas një doze të tretë, ose nëse do të kishin një reagim më të butë – ose anasjelltas.

Doza e parë e vaksinave mARN në thelb e prezanton trupin tuaj me SARS-CoV-2; doza e dytë bën që sistemi juaj imunitar të njohë proteinën dhe të krijojë një përgjigje të antitrupave, e cila mund të çojë në simptoma më intensive pasi trupi juaj bën atë që supozohet të bëjë. Në një deklaratë për shtyp që shoqëronte ofertën për autorizimin e përdorimit emergjent, Pfizer deklaroi se frekuenca e efekteve anësore ishte “e ngjashme ose më e mirë se” ajo që njerëzit përjetuan pas vaksinave të tyre të dyta.

Dhimbje të muskujve dhe nyjeve

Dhimbja e muskujve dhe kyçeve janë ndër efektet anësore më të zakonshme të përjetuara pas dozave fillestare dhe kjo ka të ngjarë të ndodhë përsëri me vaksinat përforcuese. Por në përgjithësi nuk rekomandohet të merrni ilaçe pa recetë si ibuprofen, acetaminophen ose aspirinë para vaksinimit me shpresën për të parandaluar efektet anësore, sepse mund të zvogëlojë përgjigjen imune të trupit ndaj vaksinës.

Ethe

Ethet janë një tjetër efekt anësor i zakonshëm i vaksinave COVID-19 dhe ka të ngjarë të jetë edhe doza përforcuese. Përsëri, është e arsyeshme të përjetoni simptoma pas vaksinës Johnson & Johnson ose dozës së dytë të njërës prej dy vaksinave mARN.

“Bëhuni gati. Nëse merrni një dozë të tretë, nuk duhet të planifikoni diçka të rëndësishme ditën tjetër, si një festë ditëlindjeje, ose një prezantim të rëndësishëm në punë, ose një test nëse jeni student”, tha Blumberg. “Unë do të planifikoja të përgatitesha për disa reagime një ose dy ditë pas dozës së tretë.”

 

 

Burimi / https://www.huffpost.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top