Marrëdhënie

May 25, 2020 | 8:02

Esmeralda Birçaj: Nuk është faji i fatit tuaj, por i mendjes tuaj 

Kaluat një mijë valë dhe humbët në dashuri të pavlefshme dhe të rreme që ju lanë çdo herë më të vegjël. 

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor, Gjykata e Rrethit Vlore, Terapiste EMDR 1

Në sytë e tyre ishit gjithë të këqiat dhe të gjitha vlerat e bukura që kishit, degraduan dhe u anuluan para tyre në atë masë, saqë ju bindën edhe juve për një kohë. Shumë pak për t’u dashur, të padenjë për të mbajtur interesin e tyre të pakënaqur dhe shumë të vogël për madhështinë e tyre. Ju marrin oreksin për të jetuar dhe ju lënë në gërmadha.

Tani ndjeheni të padenjë dhe ecni të përkulur – fjalë për fjalë dhe figurative. Vetëbesimi dhe besimi juaj kanë “shkuar për shëtitje”. Nuk i besoni vendimeve tuaja, nuk besoni në instinktet tuaja, madje nuk i besoni vetvetes. Përfundoni të dukeni më të vjetër se sa jeni dhe jetoni në mjerim dhe pasiguri.

Jeni të bindur dhe besoni se dashuria e vërtetë dhe princat apo princeshat moderne nuk janë për ju dhe përfundoni duke rënë në përqafimin e parë që do të gjendet në rrugën tuaj dhe që do t’ju tregojnë qoftë edhe interesimin më të vogël. I mbani për pak nga frika se mos mbeteni vetëm sepse mendja juaj është krijuar gjithsesi me besimin se nuk meritoni asgjë më shumë. E kufizoni veten të mendoni për fyerjet që ju kanë shkaktuar dhe për të pranuar paaftësinë dhe injoroni të gjitha pikat tuaja të forta.

1

Po kërkoni të gjeni njohjen dhe vlerën tuaj në fytyrat e të tjerëve, doni të fitoni prestigj dhe rëndësi përmes dashurisë ndaj dikujt tjetër. Por ju e dini shumë mirë që, nëse nuk e doni veten dhe veçoritë tuaja, askush tjetër nuk do t’i dojë. Vlera dhe substanca që ju japin të tjerët është ajo që ju frymëzon. Nëse nuk e vlerësoni dhe respektoni veten tuaj, mos kërkoni që ta bëjnë të tjerët. 

Derisa ta kuptoni këtë, natyrisht, ju keni humbur shumë nga koha juaj në përqafime të pavlefshme, plot urrejtje dhe shfrytëzim. Ju u jepeni njerëzve plot egoizëm, xhelozi dhe nënvlerësim dhe i trajtoni si dashuritë e jetës suaj. Nuk është për t’u habitur, nuk është çudi që sa herë dashuria juaj e madhe dilte me shtrëngatë të madhe. 

Ju gjithmonë zgjidhni të njëjtin lloj partneri dhe më pas ankoheni për fatin tuaj duke qenë një mace e zezë.

Nuk dua të ta prish, por nuk është faji yt. Është faji i mendjes tuaj që nuk merr vendimin për t’i parë gjërat ndryshe. Mos prisni të dashuroheni për të mirën tuaj, kur gjithçka që duhet të bëni është të tregoni pasiguritë dhe shqetësimet tuaja.

A do të bini ndonjëherë për dikë që është vazhdimisht i mjerueshëm dhe i shqetësuar? Admironi njerëz dinamikë, ata njerëz që ju magnetizojnë me një bisedë dhe një vështrim. Edhe ata kanë pasiguri dhe frikë, por ata gjithashtu, i dinë forcat e tyre dhe vendosin t’i shfaqin. Ata e dinë që vëmendja dhe vlera që marrin nga të tjerët varet prej tyre.

Besimi nuk mund të jetë produkt i një faktori të jashtëm. Vetë fjala e tregon këtë. Është punë që bëhet brenda nesh, mekanizma të brendshëm të mendjes dhe psikologjisë sonë që askush tjetër nuk mund ta kuptojë dhe të punojë. Pa punuar dhe duke filozofuar për dëshirat dhe pritjet që keni për një lidhje, nuk do jeni në gjendje të zgjidhni se cili person është i duhuri për ju dhe cilin duhet ta refuzoni me edukatë.

Mungesa e vetëbesimit krijon marrëdhënie të mangëta, të njëanshme dhe obsesive duke pasur parasysh datën e skadimit. Ju mund të keni nevojë të kaloni nëpër shumë marrëdhënie të tilla para se të shpërtheni përfundimisht dhe të shihni se ju vleni më shumë, ose më saktë që ju meritoni në përgjithësi.

Do të vijë koha kur ju do të ndjeni se gjithë urrejtja dhe përbuzja që keni marrë nga partnerët tuaj do të shndërrohen në forcë dhe pretendim. Në atë moment do të keni mundësi të mirëpresni dikë të denjë për ju në jetën tuaj dhe të krijoni një marrëdhënie me të gjitha perspektivat për sukses.

Do të jetë si vera e mirë e vjetër. Sa më shumë kohë të kalojë, aq më shumë do të bëheni më të fortë. Sepse fuqia do të vijë nga brenda jush dhe jo nga tjetri, sepse tani do ta dini atë që meritoni dhe do ta pretendoni, sepse shumë thjeshtë nuk do të jeni më lodra e tyre e përdorur me mijëra herë por trofeu që ata duan ta pushtojnë dhe mbajnë.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top