FB

August 1, 2022 | 10:30

“Familja e zgjedhjes” mund të na bëjë më të lumtur se familja origjinale. Ja çfarë duhet të dimë rreth këtij pohimi

Nëse nuk jeni njohur me termin familje e zgjedhur, jeni në vendin e duhur; megjithatë, ka shumë të ngjarë që tashmë e dini se për çfarë bëhet fjalë. Në fund të fundit, është një koncept shumë i përhapur, veçanërisht në komunitetin LGBTQ +, ku fatkeqësisht familja e gjakut nuk është gjithmonë e gatshme të na mirëpresë ashtu siç jemi.

Familja e zgjedhjes, një tregim i mrekullueshëm

Nëse nuk jeni njohur me konceptin e një familjeje të zgjedhur dhe preferoni të merrni idenë tuaj, ju rekomandojmë të shikoni filmin Paris po digjet ose të ndiqni serialin Pose, në Netflix. Këta filma ju japin një ide për rëndësinë e parashutës së një familjeje të zgjedhur që nuk është domosdoshmërisht ajo që vjen nga të afërmit tuaj. Në fund të fundit, çfarë bëni kur gjithçka rreth jush shembet? Çfarë bëni kur të afërmit tuaj nuk mund të pranojnë se kush jeni? Ti largohesh, por jo për të qenë vetëm. Qenia njerëzore është një kafshë shoqërore dhe ka kaq shumë njerëz atje që jetojnë një jetë shumë të ngjashme me tuajën. Me kalimin e kohës do t’i gjeni dhe ndoshta do të bëhen familja juaj. Familja e zgjedhjes, ose familja e zgjedhur.

Çfarë është një familje me zgjedhje

Një familje e zgjedhur nuk përbëhet nga të afërm, por nga njerëz që janë bashkuar vullnetarisht, të bashkuar nga ide apo jetë të ngjashme, për të edukuar, mbështetur dhe ngushëlluar njëri-tjetrin. Ata nuk do të lidhen me lidhjet prindërore, por ishte jeta që i lidhi. Familja e zgjedhur, megjithëse nuk ka një strukturë të përcaktuar, është krijuar për të qenë e hapur, e lirë dhe gjithëpërfshirëse. Qëllimi i tij është të bashkojë dhe të mbështesë njerëz që normalisht do të refuzoheshin nga shoqëria dhe familjet e tyre të gjakut.

Një familje për të gjithë, përgjithmonë

Familja “tradicionale” është ajo që, ligjërisht, përbëhet nga gruaja, burri dhe fëmijët. Është më se normale që ky përkufizim kaq retrograd dhe i shkruar në gur të kontestohet nga komuniteti LGBTQ+, i cili nuk mendon se i përket domosdoshmërisht këtyre konventave shoqërore. Përballë kufijve të paluajtshëm në dukje të familjes tradicionale, të gdhendura në gurin e tradicionalizmit, sepse po, njerëzit queer kanë vendosur të bëjnë hapësirën e tyre, duke rindërtuar idenë e tyre për familjen e origjinës apo rritjes nga toleranca dhe pranimi. Në këto vende ka vend për të gjithë. Nga të rinjtë që, pasi dolën, e ndjenë se nuk i përkisnin më jetës së tyre të “mëparshme”, që ndiheshin të margjinalizuar dhe të shkëputur nga një shoqëri që nuk i kupton plotësisht, sado të përpiqen dhe që padashur të shtyjnë buzë humnerës, për t’u ekspozuar ndaj rreziqeve të panevojshme. Për njerëzit më të pjekur, të cilët kanë kaluar tashmë trazirat e rinisë dhe mund të shërbejnë si udhërrëfyes për më të rinjtë. Jo vetëm kaq: plakja çon në një rritje të nevojave praktike dhe sociale që normalisht do të trajtoheshin nga një familje. Në rastin e familjes së zgjedhur, do të jenë më të rinjtë ata që do të ndihmojnë më të pjekurit, ashtu siç do të bënte një fëmijë me prindërit e tij.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.google.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top